Titokzatos víztározót fedeztek fel ausztrál kutatók

Ausztrália
A most felfedezett víztározó hatalmas mennyiségű csapadékvizet rejthet ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Ausztrália keleti partvidéke alatt húzódó, földalatti víztározó medencét fedeztek fel a Sydney-i Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes méretű a földalatti „szupersztráda"

A Nature's Scientific Reports folyóiratban publikált kutatás a víz áramlását szimulálta három, egymással összefüggő, földalatti medencében, amelyek több mint 800 km hosszan húzódnak az Ausztrália északi részén fekvő Brisbane és a délen fekvő Canberra között.

A hatalmas kiterjedésű föld alatti víztározó feltételezett méretét bemutató ábra Forrás: Geoscience Australia

A tanulmány vezető szerzője, Ben Mather, a Sydney-i Egyetem földtudományi tanszékének kutatója elmondta, hogy a hatalmas medencék a közelmúltban Ausztráliában lezajlott áradások vizének akár 20 százalékát is felfoghatták.

Az ausztrál védelmi erők tagjai segítenek az áradások utáni takarítási munkálatokban Miltonban 2022. március 7-én. Ausztrália délkeleti térségét na heves esőzések miatt bekövetkezett áradások sújtották Forrás: MTI/EPA/AAP/Jono Searle

Mather magyarázata szerint ez a felszín alatti, vízi szupersztráda lényegében olyan kőzetrétegekből áll, amelyek a perm korszaktól a triászig terjedő időszak 50-300 millió éves üledékeiből épülnek fel,

és rajtuk hatalmas mennyiségű víz áramlik nagy távolságokra.

A nagy medencék nem csak víztárolóként szolgálnak, amelyek nagy esőzések idején felfogják a vizet, hanem aszályos időben segíthetnek a víz nagy távolságra való eljuttatásában.

Ausztráliában egyre gyakoribbak a nem egyszer bozóttüzekkel is együttjáró súlyos aszályok Forrás: AFP/Peter Parks

"A felszíni és a felszín alatti vízforrások össze vannak kötve. A talajvíz kiegyenlítőként működik árvíz és aszály idején, a helyzetnek megfelelően felszívja a vizet, vagy a vízellátást biztosítja".

Fontos szerepe lehet az aszályos időszakban a földalatti „folyamnak"

A sydney-i medence a kutatás szerint akár három méter magas víztömeget is képes szállítani naponta, ami globális rekordnak számít. Mather azonban hozzátette: az elmúlt két évtizedben a talajvíz szintje 17 méterrel csökkent a mezőgazdasági régiókban, s ez arra figyelmeztet, hogy ennek a rejtett vízkészletnek a fenntartható kiaknázásáról többet kell megtudni.

A most felfedezett víztározó hatalmas mennyiségű csapadékvizet rejthet ( a kép illusztráció) Forrás: National Tank Outlet

"Amint a talajvíz szintje csökken, és megszűnik a természetes utánpótlás, a víz párolgása sót hagy maga után, amely káros a vidéki és városi felhasználóknak egyaránt" – magyarázta. Mather és kutatócsoportjának munkáját az ausztrál Új-Dél-Wales állam (NSW) kormánya támogatja. A felállított modell alapján a kutatók most gyakorlati segítséget akarnak nyújtani a gazdálkodóknak és más vízfelhasználóknak abban, hogy a földalatti víztározók közül melyikre számíthatnak a helyi régióban.

(Forrás: MTI/Hszinhua)