Buddhista amerikai punk lett Sztálin unokájából

Cherse Evans
Sztálin unokája, Cherse Evans egy játék géppisztollyal pózol
Vágólapra másolva!
Adolf Hitlerrel szemben Sztálinnak voltak, illetve mind a mai napig vannak egyenesági leszármazottai. A Szovjetunió egykor rettegett diktátorának két házasságából három vér szerinti gyermeke született, két fiú és egy leány. Sztálin legfiatalabb, jelenleg az ötvenegyedik életévében járó és meglehetősen excentrikus unokája az Amerikai Egyesült Államokban él, ahol Portland városában egy kis antikvitás üzletet működtet.
Vágólapra másolva!

Lenin 1924. január 21-én bekövetkezett halála után a pártfőtitkári posztot a már 1922 óta viselő Joszif Visszarionovics Sztálin (eredeti családi nevén Dzsugasvili) vált a Szovjetunió Kommunista Pártjának első emberévé. Sztálin a bolsevizmus alapítójának halála után fellángolt hatalmi harcokból annak ellenére került ki győztesként, hogy Lenin a politikai végrendeletében veszélyesnek minősítette, és a pártvezetésből való eltávolítását szorgalmazta.

Az "öreg bolsevikok": Joszif Sztálin, Vlagyimir Iljics Lenin, és Mikhail Kalinyin 1919-ben Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin#/media/File:Stalin-Lenin-Kalinin-1919.jpg

A jéghideg hatalami logikával gondolkodó és a hatalom megszerzése érdekében opportunista alkalmi szövetségekre is hajlandó Sztálin nagy riválisa, Trockij legyőzése után kizárólagos és megkérdőjelezhetetlen teljhatalomra tett szert. A teljes hatalom birtokában 1929-től kezdte el kiépíteni azt a személyétől elválaszthatatlan egyeduralkodói diktatórikus rendszert, amit később a történettudomány a sztálinizmus elnevezéssel illetett.

Itt még mindenki a "gazda" árnyékában lépked. Mikojan, Hruscsov, és Malenkov Sztálin, a róla elnevezett kíméletlen kommunista diktatúra, a sztálinizmus megteremtőjének társaságában Forrás: Ria/Novosti

Az 1930-as években mértéktelenné váló személyi kultusz miatt Sztálin magánélete tabunak számított;

a diktátor családi életét olyan titkokzatosság lengte körül, mint a fontos állami és katonai titkokat.

Hagyta, hogy az elsőszülött fia német fogságban haljon meg

Sztálin első feleségével, az 1906-ban nőül vett Jekaterina Szvanidzével mindössze egy évig élt házastársi kapcsolatban. Ebből a kapcsolatból származott a legidősebb vérszerinti gyermeke, az 1907. március 18-án megszületett Jakov Joszifovics Dzsugasvili. Miután Jekaterina nem sokkal a fiuk megszületése után tífuszban meghalt, a megözvegyült Sztálin a felesége családjánál hagyta a gyermeket.

A fiatal Sztálin (eredeti nevén Dzsugasvili) portréfotója 1902-ből Forrás: Wikimedia Commons/Batum Gendarme Administration -

A diktátornak mindvégig rossz kapcsolata volt a fiával, akit 14 éves koráig meg sem látogatott,

és a későbbiekben is semmibe vette. Igen nagy valószínűséggel ez is szerepet játszott abban, hogy Jakov depresszióra hajlamos fiatalemberként nőtt fel. Jakov 1934-ben házasodott meg; Julija Melcert, az ogyesszai opera balett-táncosnőjét, egy magas rangú NKVD-tiszt volt hitvesét vette felségül.

Jakov Joszifovics Dzsugasvili, Sztálin legidősebb fia Forrás: Wikimedia Commons

Házasságukból kettő gyermekük született, Jevgenyij és Galina, de a nagypapa, Sztálin, az unokáival sem sokat törődött. Jakovot 1941-ben behívták a Vörös Hadseregbe, ahol a 14. pácéloshadosztálynál szolgált tüzér-főhadnagyaként.

A Szovjetunió ellen 1941 június 22-én elkezdett Barbarossa hadművelet volt a hadtörténelem legnagyobb szárazföldi offenzívája Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Miután Adolf Hitler 1941 június 22-én lerohanta a Szovjetuniót, Jakov Dzsugasvili főhadnagy a Barbarossa hadművelet egyik legnagyobb katlancsatájában, a német győzelemmel végződő szmolenszki ütközetben esett a Wehrmacht fogságába.

A németek a becses hadifoglyot a sachsenhauseni koncentrációs táborba vitték,

ahol – többek között – a politikai okokból fontosnak tartott foglyokat őrizték. Sztálint azonban a fia fogságba esésének a híre sem rendítette meg, sőt, mivel állítólag megadta magát a németeknek, a diktátor parancsára a menyét, Juliát is letartóztatták, és egészen 1943-ig fogva tartották.

Sztálin fia, Jakov Dzsugasvili főhadnagy 1941 júliusában került német hadifogságba Forrás: Getty Images

Noha Hitler ajánlatot tett Jakov kicserélésére a Sztálingrádnál szovjet fogságba esett német hadseregparancsnok, Friedrich von Paulus vezértábornagyért cserébe, de Sztálin nyersen elutasította ezt a javaslatot mondván, hogy tábornokot csak tábornokra hajlandó kicserélni, nem pedig egy főhadnagyra.

Von Paulus vezérezredes Hitler főhadiszállásán (a képen balról a második) A Führer azt ajánlotta Sztálinnak, hogy a tábornagyot engedje el cserében a német fogságban lévő fiáért Forrás: Bundesarchiv

Sztálin egy másik javaslatot is kapott a fogyolycserére: a németek felajánlották Jakovot a Führer szovjet hadifogságban lévő unokatestvére, Leo Raubal szabadon engedésének fejében, de a diktátor ezt az ajánlatot is elutasította. Sztálin tragikus sorsú elsőszülött fia 1943. április 17-én halt meg a fogságban, máig tisztázatlan körülmények között.

Ő volt az egyetlen ember, akit Sztálin szeretett

Sztálin 1918-ban ismét megházasodott, az egyik fiatalkori szerelmét, Nagyezsda Allilujevát vette feleségül. Második feleségétől kettő gyermeke származott, Vaszilij és Szevtlana. A gyermekek anyja, Nagyezsda 1937-ben öngyilkos lett, így - elvileg - Vaszilij és Szevtlana is Sztálin gondozásába került. Jakovhoz hasonlóan azonban Sztálin a második házasságából származó fiával sem sokat törődött.

Sztálin és Vjacseszlav Molotov, külügyi népbiztos Forrás: Ria/Novosti/Archive

Vaszilij a második világháború idején a légierőnél szolgált századosként. Pilótaként nem sokat repülhetett, mivel az elöljárói rettegtek attól, hogy ha valami baja esik bevetés közben, lesújt rájuk a diktátor haragja. De a tiszttársai is félték illetve gyűlölték pusztán a neve miatt. A kirekesztettség érzése miatt Vaszilij emberkerülő alkoholista lett.

Egy ritka fotó Sztálinról a fiatal Vaszilij társaságában Forrás: Getty Images

Sztálin 1953. március 5-én bekövetkezett halála után letartóztatták, és szovjetellenes propaganda vádjával nyolc év börtönre ítélték. A szabadulása után két évvel később belehalt az alkohol okozta betegségébe. Bár csak alig 41 évet élt meg, négyszer nősült, és e kapcsolataiból egy fia valamint öt leánygyermeke született. A lányok, Tatjána, Szvetlána, Lina, Ludmilla és Nagyezsda sorsáról nem sokat tudni, fia, Alexander, az édesanyja leánykori nevét felvéve viszont sikeres színházi rendező lett Moszkvában.

Vaszlij a súlyos alkoholizmusába halt bele Forrás: Ria/Novosti

Alexander Burdonszkij az ünnepelt orosz színirendező, Sztálin unokája, 2017-ben halt meg, 76 éves korában. Sztálin gyermekei illetve unokái közül a második feleségétől 1926. február 28-án született Szvetlana

egészen különleges helyet foglalt el a diktátor életében.

Nyikita Szergejevics Hruscsov szerint az egyetlen ember, aki iránt Sztálin valaha is valódi érzéseket tanúsított és őszintén szeretett, az Szvetlana volt.

Sztálin és lánya, Szvetlana, egy ritka közös fotón Forrás: Wikimedia Commons/Ria/Novosti

A műfordítóként és íróként dolgozó filológus végzettségű Szevtlana 1967-ben hatalmas belpolitikai botrányt kavarva emigrált a Szovjetunióból, de 1984-ben hazatért. Emigrálása után már külföldön jelentette meg a „Húsz levél" című zajos sikert aratott memoárkötetét, amelyben apjára, illetve a Kremlben eltöltött évekre emlékezett vissza. 1970-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol negyedszer ismét férjhez ment.

Negyedik férjétől, William Wesley Peters-től 1971. május 20-án egy leánygyermeke született, aki az Olga Peters nevet kapta a keresztségben. Szvetlana Peterstől is elvált, a felcseperedő leányt pedig egy internátusban helyeztette el. Váratlan elhatározással 1984-ben az oroszul nem beszélő Olgával együtt visszatért Moszkvába, ahol kijelentette, hogy „Nyugaton nem volt szabad."

Szvetlana Allilujeva, Sztálin lánya több interjút is adott Washingtonban, amikor 1967-ben megérkezett az Egyesült Államokba Forrás: Bettmann Archive/Bettmann

A szovjet hatalom barátságosan fogadta, azonnali hatállyal rehabilitálták, és visszakapta az állampolgárságát is. Két év múlva, 1986-ban azonban meggondolta magát, és kérte, hogy engedélyezzék az Egyesült Államokba való visszatérését,

amit személyesen az új szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov intézett el neki.

Sztálin kedvenc leánygyermeke 2011. november 22-én, 85 éves korában halt meg a Wisconsin állambeli Richlan Centerben.

Punk frizurás és hívő buddhista Sztálin legfiatalabb unokája

A Dzsugasvili/Sztálin vérvonal talán legkülöncebb leszármazottja Szvetlana Allilujeva William W. Peters-től származó leánya, Olga Peters, illetve jelenlegi nevén Chrese Evans, Sztálin legfiatalabb unokája. Az Egyesült Államokban született és 51 életévében járó Chrese csak pár szót beszél oroszul.

Sztálin legfiatalabb unokája, Chrese Evans (a képen jobbra) Forrás: Tumbrl

Chrese Evans az Oregon állambeli Portland-ben él, ahol egy antikvitás boltot üzemeltet. „Édesanyám egész élete arról szólt, hogy leélje ezt [a Sztálinnal való kapcsolatát], és megpróbáljon új saját életet élni" – mondta Evans az anyjáról, Sztálin kedvenc leánygyermekéről.

Természetesen irtózott attól, amit Sztálin tett"

- nyilatkozta egyik alkalommal a Daily Mail újságnak. „De volt egy időszak, amikor olyan sokan tartották őt is felelősnek az apja tetteiért, hogy valójában elkezdett gondolkodni azon, talán igaz lehet ez. És ez annyira igazságtalan"- fűzte hozzá az unoka.

Sztálin unokája, Chrese Evans egy játék géppisztollyal pózol Forrás: Facebook/Cherse Evans

A Sztálin-unoka többször posztolt magáról olyan fotókat a közösségi oldalán, amelyeken játék gépfegyverekkel pózol, vagy pedig éppen a hagyományos orosz levest, a borscsot főzi, amiről azt állítja, annyira ízletes, hogy olyat még Moszkvában sem lehet enni. Állítása szerint nagyon szoros kapcsolat volt közte és anyja között, akitől a legtöbb szeretetet kapta az életben.

Cherse Evans a béke és szeretet aktivistájának tartja magát Forrás: Facebook/Chrese Evans

A tetoválásokkal ékesített és punk frizurát hordó Chrese Evans pár éve áttért a buddhista hitre, saját magát pedig a béke valamint a szeretet elkötelezett aktivistájának tartja.