Régi korok beszédes kicseit mutatja be Bettanyi Hughes

Bettany Hughes
Bettany Hughes számos csodás helyszín mellett II. Erzsébet paradicsomi szigetét, Nagy Sándor görög palotáját és olasz búvóhelyeket is bemutat legújabb dokumentumsorozatában, amely a Kincsek Bettany Hughes-zal címen érhető el a Viasat History műsorán.
Vágólapra másolva!
100 bikányi felajánlás Zeusz tiszteletére és meztelen megmérettetés az ide tartozó, gyakran halálos kimenetelű versenyen – ma már elképzelhetetlen, azonban egy évezreden keresztül ilyen volt az év legnagyobb eseménye. Bettany Hughes, a világhírű tévés történész a pandémia idején sem ült tétlenül: turistamentes ókori helyszíneket járt be, így jutott el a különleges sportmúlttal rendelkező Olümpia romvárosába és a Máltán lévő erődbe, amely a történelem egyik legnagyobb innovációjával büszkélkedhet. Mindezt legújabb, hatrészes dokumentumfilmjében szemlélteti az érdeklődőknek, 2022. április 10-től vasárnaponként 20 órától a Viasat History csatornán.
Vágólapra másolva!

Olümpia: sportjátékok Zeusz örömére, de 100 bika kárára

Normál esetben dugig van látogatókkal, de a pandémia idején Bettany Hughes egyedülálló betekintést nyerhetett az olimpiai játékok szülőhazájába, a görög Olümpia városába. Olümpia 3000 évig Zeusz főisten szent helye volt, ahol egy évezreden át, minden negyedik évben sportjátékokat rendeztek a tiszteletére. Ezeken az eseményeken közel 100.000 ember gyűlt össze, hogy lássa a vetélkedő atlétákat, akik anyaszült meztelenek voltak, hogy megmutathassák Zeusznak felkészülésük eredményét. (A gimnasztika szó is innen ered, egészen pontosan a görög gymnos-ból, ami azt jelenti: meztelen.)

Bettany Hughes számos csodás helyszín mellett II. Erzsébet paradicsomi szigetét, Nagy Sándor görög palotáját és olasz búvóhelyeket is bemutat legújabb dokumentumsorozatában, amely a Kincsek Bettany Hughes-zal címen érhető el a Viasat History műsorán. Forrás: SchisCom

A győzteseket megkoronázták, és az adott évet róluk nevezték el. A versenyek brutálisak voltak, gyakorta végződtek sérüléssel vagy akár halállal is. Az emberek mellett még egy nagy vesztese volt a játékoknak: az a 100 bika, akit rituális körülmények között öltek le, elégettek és a hamvaikat felkínálták Zeusznak.

Málta: a világ egyik legkisebb országában a történelem egyik legnagyobb innovációja

Málta területe alig haladja meg a 300km2-t, de stratégiai szempontból kiemelt szerepet töltött be a történelemben, köszönhetően annak, hogy a Földközi-tenger szívében helyezkedik el. Mikor 1565-ben egy 40.000 fős török flotta megrohamozta a mindössze 700 jeruzsálemi lovag által felügyelt és 8.000 katona által védett szigetet, egy olyan véres ütközet alakult ki, hogy még a tenger vize is vörösre színeződött. A védelmezők csodával határos módon visszaverték a török hadsereget, de megfogadták, hogy többé nem lesznek védtelenek.

Bettany Hughes. Forrás: SchisCom

Ennek okán nem csupán egy magas falakkal körülvett új várost építettek a félig lerombolt Sant' Angelo-erőd helyére, hanem az utcák alatt egy földalatti járat-komplexumot is kiépítettek, ami menedékül szolgálhatott a lakosságnak újabb ostrom esetén. A lovagok mindenre gondoltak: a földalatti járatok higiéniai szempontból kifogástalanok voltak, saját ciszternarendszerrel, valamint élelmiszer és víz tárolására alkalmas helyiségekkel bírtak. A lakosság akár hónapokig is meg tudta húzni magát odalent, ami nemcsak az esetleges támadásoktól, de a járványoktól is védelmet nyújtott. Ilyen létesítményre addig nem volt példa a történelemben!

Kincsek Bettany Hughs-zal 2022. április 10-től vasárnaponként 20 órától a Viasat History csatornán. Forrás: SchisCom

A közkedvelt történész számos csodás helyszín mellett II. Erzsébet paradicsomi szigetét, Nagy Sándor görög palotáját és olasz búvóhelyeket is bemutat legújabb dokumentumsorozatában, amely a Kincsek Bettany Hughes-zal címen érhető el a Viasat History műsorán.

(Forrás: SchisCom)