Egyre több a regisztrált majomhimlő-fertőzéses eset

majomhimlő
A majomhimlő kórokozója a nyálkahártyán és felületi hámsérüléseken át juthat be a szervezetbe
Vágólapra másolva!
A virológusok egybehangzó álláspontja szerint a hoszú évtizedekig csak lokálisan, a közép-afrikai térség néhány országában jelenlévő majomhimlős fertőzések hirtelen megugrott esetszámában a járványügyi korlátozások feloldása után elindult turizmus, illetve a himlő elleni kötelező védőoltás megszüntetése áll. A Covid-járványhoz hasonló globális pandémiától azonban nem kell tartani, mert a sikeres védekezéshez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Összeállításunkban áttekintjük a majomhimlő terjedésével kapcsolatos legújabb információkat.
Vágólapra másolva!

Lassan, de biztosan növekszik a fertőzések esetszáma

Kedden azonosították az első majomhimlő fertőzöttet a Cseh Köztársaságban. A pozitív teszttel érintett cseh állampolgáráságú nőn a belgiumi Antwerpenből történt hazautazása után mutatták ki a fertőzést. Ezzel egyidejűleg a szlovén egészségügyi hatóságok is bejelentették, hogy egy Kanári-szigeteki utazásról Ljubljanába hazaérkezett férfi majomvírus-fertőzésben szenved. Olaszországban hatra emelkedett a fertőzöttek száma, a legújabb esetet szerdán jelentették Lombardia tartományból.

A majomhimlő kórokozója a nyálkahártyán és felületi hámsérüléseken át juthat be a szervezetbe Forrás: Centers for Disease Control and Prevention/Goldsmith -Russel

Rómában pillanatnyilag 15 személyt tartanak megfigyelés alatt az egészségügyi hatóságok. A tengerentúlról, a kanadai Québec-ből 10 új majomhimlőben megbetegedett páciensről érkeezett jelentés, ezzel pedig 15-re emelkedett a betegek száma az észak-amerikai országban.

Nagy- Britanniából a héten újabb 14 azonosított esetet jelentettek,

így május 7. óta összesen hetvenre emelkedett a fertőzöttek száma a szigetországban. Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter május 25-i tájékoztatása szerint Spanyolországban eddig 59 esetet regisztráltak, amiből 48 fertőzést a fővárosban, Madridban azonosítottak, de a Kanári-szigetekről, Andalúziából valamint a Baszkföldről is jelentettek majomhimlős megbetegedéseket.

A kór valószínűleg majmokról került át az emberre Forrás: Jeroen Kransen,CC BY-SA 2.0

Az eddig regisztrált fertőzések számát tekintve Anglia után pillanatnyilag Spanyolországból ismert a legtöbb európai eset. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint jelenleg a világ 16 országából 250 bizonyított majomhimlő-fertőzéses esetet tartanak nyilván.

Pandémiától nem kell tartani, az 1979 előtt születettek pedig védettek Magyarországon

Rusvai Miklós virológus vélekedése szerint mivel a kór már a szomszédos országokban is felütötte a fejét, csak idő kérdése, hogy mikor fogják az első magyarországi megbetegedést regisztrálni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról adott tájékoztatást, hogy a majomhimlő-fertőzést okozó vírus kimutatása speciális laboratóriumi felszerelést igényel, ami Magyarországon rendelkezésre áll.

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktora. Forrás: Facebook/Rusvai Miklós

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorovosa úgy véli, mivel a majomhimlő nem olyan mint a Covid, ezért a koronavírus-pandémiához hasonló világjárvány kitörésétől sem kell tartani. A majomhimlőt fél évszázada írták le először, a Kongói Demokratikus Köztársaságból. A betegség hosszú évtizedeken át lokális jellegű maradt, mindössze 11 közép illetve nyugat-afrikai országban ütötte fel a fejét, meglehetősen kis esetszámban.

A fertőzést okozó vírus a himlőével rokon kórokozó.

Egészen az 1980-as évekig, amíg létezett a himlő elleni kötelező védőoltás, a vakcina gátat szabott a betegség terjedésének, mert keresztvédettséget biztosított a majomhimlő kórokozójával szemben. A betegség csak az ezredforduló után jelent meg más kontinenseken, azt követően, hogy a himlőt megszűnt fertőző betegségnek nyilvánították, és ezért elhagyták a himlő elleni védőoltást is.

Majomhimlő által okozott kiütések egy 4 éves gyermeken Forrás: CDC's Public Health Image Library

Az Amerikai Egyesült Államokban először 2003-ban, Európában pedig 2018-ban írtak le majomhimlős megfertőződést.

A régi, himlő elleni védoltás nagyon hatékony eszköz lehet a majomhimlő ellen,

de már létezik új, klinikailag tesztelt védőoltás is. A francia állami egészségügyi hatóság (HAS) május 24-én célzott oltási kampány elindítását javasolta a majomhimlővel szemben. A HAS ajánlása szerint a megbetegedett páciens magas kockázatnak kitett közvetlen kontaktjait a feketehimlő elleni régi vakcinával kellene beoltani.

A régi vakcina hatásos a majomhimlővel szemben is Forrás: Wikimedia Commons

Magyarországon 1979-ig volt kötelező a himlő elleni védőoltás. Mivel a vakcina élethosszig tartó védettséget adott, ezért az 1979 előtt született korcsoportok nincsenek kitéve a megfertőződés veszélyének.