Szemölcs eltávolítás – Mikor kell orvoshoz fordulni?

szemölcs
Mossunk kezet, ha megérintettünk egy szemölcsöt. Úszás előtt ragasszuk le a szemölcsöt ragtapasszal, uszodaszemölcs esetén kerüljük a medencében tartózkodást. Ha szemölcs van a bőrön, ne osztozzunk a törölközőn, zoknin, cipőn, ruhán. Ha a talpon van szemölcs, ne járjunk mezítláb nyilvános helyeken.
Vágólapra másolva!
Alig van olyan ember, aki ne találkozna élete során a szemölccsel, ezzel a legtöbbször vírus eredetű bőrnövedékkel. Mivel sokszor egyáltalán nem könnyű megszabadulni tőle, dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a legfontosabb tudnivalókra és a szemölcs eltávolításának lehetséges módszereire hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Nem csupán egyetlen típusú szemölcs létezik

A bőrgyógyászati gyakorlatban a szemölcsök számos fajtáját kell elkülöníteni, sokszor olyan bőrnövedékeknek is ez a diagnózisa, amelyről a páciens nem is gondolná. A legtöbb szemölcstípus vírusos eredetű, így például a közönséges szemölcs, az uszodaszemölcs, a talpi szemölcs és a futószemölcs. Ezzel szemben például a lógó szemölcs nem vírusos eredetű és nem is fertőző.
Látható tehát, hogy számos szemölcstípus létezik, amelyek megjelenése is egészen különböző lehet. A közönséges szemölcs például kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse. Az uszodaszemölcsből általában sok jelenik meg a bőrön, fényes felületű, félgömb alakú kinövések formájában. A lógó szemölcsök az arcon, nyakon, állon és szemhéjon képződnek fonálszerű, vékony, kocsányos nyúlványként.
Már csak azért is érdemes a diagnosztizálás miatt bőrgyógyászhoz fordulni, mert a futószemölcs például könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel, ugyanis alig emelkedik ki a bőrből, barna vagy bőrszínű és többnyire csoportosan fordul elő. Ugyancsak orvos tudja diagnosztizálni a szeborreás vagy időskori szemölcsöt, ami lencse vagy bab alakú, sötét színű bőrelváltozás, és laikusként nehéz lehet megkülönböztetni egy festékes anyajegytől vagy bőrráktól.

Bár a gyógyszertárakban számos készítmény kapható szemölcs eltávolításra, a hatékony kezeléshez nem csak türelmesnek kell lenni, de pontosan tudni is érdemes, milyen szemölcsről van szó. A legtöbb szemölcstípus vírusos eredetű, így például a közönséges szemölcs, az uszodaszemölcs, a talpi szemölcs és a futószemölcs. Ezzel szemben például a lógó szemölcs nem vírusos eredetű és nem is fertőző. Látható tehát, hogy számos szemölcstípus létezik, amelyek megjelenése is egészen különböző lehet. Forrás: https://www.dermatica.hu/hirek/szemolcs-eltavolitas-mikor-kell-orvoshoz-fordulni

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a szemölcs kapcsán?

Bár a gyógyszertárakban számos készítmény kapható szemölcs eltávolításra, a hatékony kezeléshez nem csak türelmesnek kell lenni, de pontosan tudni is érdemes, milyen szemölcsről van szó.

Mindenképp orvoshoz kell fordulni:

• Ha a szemölcs az arcon jelenik meg.
• Ha valaki nem biztos benne, hogy pontosan milyen növedék jelent meg a bőrén.
• Ha a szemölcs elmúlik, majd kiújul.
• Ha a szemölcs nagyméretű és/vagy fájdalmas.
• Ha a szemölcs vérzik, vagy valamilyen változás mutatkozik rajta.
• Ha nem segítenek a vény nélküli szemölcsirtók.
• Ha nemi szemölcsök jelennek meg – ezekkel a nemibeteg gondozóba érdemes fordulni.

- Sokszor előfordul azonban, hogy nem sikerül otthoni kezeléssel megszabadulni a szemölcstől – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ilyen esetben is érdemes bőrgyógyászati módszerekkel próbálkozni, hiszem a szemölcs eltávolítás számos eszköze közül választhatunk. Az adott szemölcstől, szemölcsöktől függően beválhat a fagyasztás, a leégetés, a lézeres vagy műtéti kiemelés, esetleg a vényköteles krémek, ecsetelők.

Mossunk kezet, ha megérintettünk egy szemölcsöt. Úszás előtt ragasszuk le a szemölcsöt ragtapasszal, uszodaszemölcs esetén kerüljük a medencében tartózkodást. Ha szemölcs van a bőrön, ne osztozzunk a törölközőn, zoknin, cipőn, ruhán. Ha a talpon van szemölcs, ne járjunk mezítláb nyilvános helyeken. Forrás: https://www.dermatica.hu/hirek/szemolcs-eltavolitas-mikor-kell-orvoshoz-fordulni

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk szemölcs esetén?

Tegyük:

• Mossunk kezet, ha megérintettünk egy szemölcsöt.
• Ha a talpon van a szemölcs, naponta váltsunk zoknit.
• Úszás előtt ragasszuk le a szemölcsöt ragtapasszal, uszodaszemölcs esetén kerüljük a medencében tartózkodást.
• Arcon, nyakon lévő szemölcsök esetén járjunk el óvatosan borotválkozáskor, hogy ne vágjuk meg a szemölcsöt.

Ne tegyük:

• Ha szemölcs van a bőrön, ne osztozzunk a törölközőn, zoknin, cipőn, ruhán.
• Ne rágjuk a köröm alatt, az ujjon lévő szemölcsöt.
• Ha a talpon van szemölcs, ne járjunk mezítláb nyilvános helyeken.
• Óvakodjunk a szemölcs kapargatásától.

(Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu))