Őslakos közösségek vízi autópályaként használták a Karib-tengert

A Karib-tenger.
Vágólapra másolva!
Körülbelül hétezer szigetével, valamint hétezer éves emberi lakott történelmével a Karib-tenger gyakorlatilag a tengeri utazás szinonimája. Maga a „canoe",mint „kenu" szó a „kana:wa" kifejezésből származik, amelyet a Karib-térség bennszülött arawakán őslakosai használtak hajóik leírására.
Vágólapra másolva!

Nincsenek egyértelmű „útjelző táblák"

Az ősi kereskedelmi útvonalak rekonstrukciója nagy feladat, ami csak a régészeti feljegyzésekbe zárt, finom nyomokra támaszkodhat. Sokszor nincsenek ugyanis egyértelmű „útjelző táblák", amelyek jeleznék a tudósok számára, hogy vajon merre utazhattak egykor a bennszülött szigetlakók. A Floridai Természettudományi Múzeum kutatói a közelmúltban ezért a kerámiák felé fordultak, hogy ezek segítségével tárják fel a Karib-tenger hajózási történetét.

Végül tizenegy szigeten, kilencvenhat égetett agyagtöredék összetételét elemezték.

A Journal of Archaeological Science: Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmány a maga nemében a legszélesebb körű, amelyet a szakemberek eddig a Nagy-Antillákon végeztek. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy a Lucayan-szigetekről (a Bahamákról, valamint a Turks- és Caicos-szigetekről) származó kerámia tárgyakat elemezték, elemi összetételük és eredetük meghatározása céljából.

A Karib-tenger. Forrás: fshoq.com

– mondta Lindsay Bloch, a Floridai Múzeum Kerámiatechnológiai Laboratóriumának oktatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az emberek több mint hétezer éve népesítik be a Karib-tenger szigeteit és annak területeit, akik hullámokban vándoroltak Közép- és Dél-Amerikából ide. Már Krisztus előtt 800-ban új embercsoportok érkeztek Venezuelából, akik kereskedelmi hálózatot hoztak létre a szigetek között, amelyet élelmiszerek, szerszámok és ékszerek cseréjére használtak.

Egyedi stílusokat és technikákat fejlesztettek ki

A mai napig azonban azok a kerámiaedények a fennmaradt leggyakoribb leletek, amelyekben ezeket a kereskedelmi javakat és tárgyakat tárolták, valamint szállították.

– mutatott rá Emily Kracht, a kutatás vezető szerzője, a Kerámiatechnikai Labor munkatársa.

Hozzátette: az ezt követő évezredek során a különböző karibi kultúrák egyedi stílusokat és technikákat fejlesztettek ki kerámiáik elkészítéséhez.

A sárgafarkú fattyúmakréla a Karib-tenger egyik nagy ragadozó hala Forrás: Abel Valdivia

Egyes műtárgyak egyszerűek és hiányosak díszítések tekintetében, míg mások rendkívül díszesek: bekarcolt vonalak rácsával, pontozással, magasított gerincekkel és kiszélesedő peremmel látták el őket.

Számos tanulmány szinte teljes mértékben csak a stílusbeli hasonlóságokra támaszkodott az elemzések során, hogy ezzel tegyen különbséget a különböző kultúrák között és következtessen azok mozgására. Ám ahogy Bloch kifejti, ez a módszer gyakran több kérdést hagy maga után, mint amennyi válasszal szolgál, miközben kizárja a potenciálisan értékes információkat tartalmazó anyagokat.

– magyarázta Kracht. – Ebben az esetben a főzéshez vagy tároláshoz használt dolgokról lesz szó, amelyek általában egyszerűek.

Kiemelte: ezért hagyják gyakran figyelmen kívül ezeket, mert általánosnak tekintik őket.

Az összetételre összpontosítottak

A kutatók most ahelyett, hogy a különféle stílusok részletgazdagságát tanulmányozták volna, inkább arra összpontosítottak, hogy miből készült a kerámia. Szakemberek

lézer segítségével egyfajta mikroszkopikus vonalakat martak a mintákba, amivel meghatározták az egyes elemek pontos mennyiségét és azonosságát a kerámia készítéséhez használt agyagban.

Végső elemzésükben több mint hét évtizednyi régészeti gyűjtemény szerepelt, amelyek több mint ezer éves őslakos karibi történelmet ölelnek fel.

Ilyen, és ehhez hasonló kerámiákat elemeztek Forrás: Kirsten Grace

– emelte ki Bloch. – Az ilyen részletes összehasonlítások a Karib-térség mögöttes geológiájának összetettsége miatt lehetségesek.

Hozzáfűzte: a szigetcsoport legnagyobb szigetei valószínűleg egy ősi, víz alatti fennsíkként „indultak" a Csendes-óceánon. A Pangaea szuperkontinens felbomlása után a karibi lemez kelet felé sodródott a vulkánkitörések által keltett hullámok miatt, amely ezt a fennsíkot a tengerszint fölé emelte, mielőtt végül elérte jelenlegi helyzetét az Atlanti-óceánon.

A nyílt vízen keresztül kereskedtek

Az évmilliók során bekövetkezett mállás ezeket a felszínre került vulkáni törmelékeket finomszemcsés agyagokká csökkentette, amelyek olyan, különböző koncentrációjú elemeket tartalmaznak, mint például a réz, a nikkel, a króm és az antimon.

Ezek a különbségek a szakemberek szerint azt jelentik, hogy még a legkisebb karibi kerámiatöredéken is ott rejtőzik valahogyan a gyártási régió elemi jelzése.

A tudósok összehasonlító elemzésének eredményei nem olyanok, amilyenekre egy térképre nézve számítanánk. A tanulmány alapján a Lucayan-szigeteket kezdetben csak ideiglenesen használhatták az erőforrások betakarítására, és az oda utazó emberek a nagyobb déli szigetekről indulhattak el, amelyek állandó központokat tartottak fenn.

karib kuba műholdkép Forrás: ELTE

Úgy tűnik, hogy Kuba kezdetben a tökéletes helyszínnek bizonyult ezekhez a mozgásokhoz, mivel ma is messze a legnagyobb karibi sziget és a legközelebb helyezkedik el a Bahamákhoz.

Míg az emberek innen a nyílt vízen keresztül utaztak, a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a karibi kulturális központ ehelyett Hispaniola északnyugati partján helyezkedett el, ahonnan az emberek több száz éven át importálták és exportálták áruikat.

– mondta Bloch. – Az itt élők végül állandó telepeket hoztak létre a Bahamákon, valamint a Turks- és Caicos-szigeteken, amelyek a szigetek népei lettek.

Elkezdték saját kerámiájukat készíteni az agyagos talajból, amelyet a Szahara-sivatagból befújt afrikai poroszlopok „vittek házhoz", ám ezek az eredmények nem igazán feleltek meg a szó szerinti „Hispaniola-i kerámiának".

Így festenének a mai országok a Pangeán Forrás: Massimo Pietrobon

A Palmetto Ware-nak (magyarul Palmetto portékának) is nevezett lucayan-kerámia a leggyakrabban vastag és puha volt, ami idővel összetört a szemcsés szaharai talaj rossz minősége miatt.

Hispaniola így egészen a spanyolok érkezéséig maradhatott a Lucayan-szigetek fő kereskedelmi partnere és a kerámia exportőre.

A szakemberek elmondták: bár tudták, hogy a lucayaiak rokonságban állnak Hispaniola lakóival, de a most publikált a tanulmány a fazekasság segítségével mutatja be tartós kapcsolatukat, több száz éven keresztül.