Gond van a hallásommal-kihez forduljak?

hallásvizsgálat
A hallásproblémák kivizsgálása és kezelése komplex feladat. A kiváltó okok feltérképezéséhez szükség van fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, amit fül-orr-gégész, audiológus szakorvos tud elvégezni. A hallásvizsgálatot pedig audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi. Ő állítja be a hallókészüléket is.
Vágólapra másolva!
Hallásproblémára utalhat, ha az utóbbi időben egyre hangosabban hallgatja a televíziót, többször visszakérdez egy beszélgetés során, vagy egy koncertet követően nem szűnik a fülzúgása. A felsorolt tünetek kapcsán érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy hová forduljunk ilyen esetben.
Vágólapra másolva!


Hallásának őrzői: audiológus és hallásakusztikus

A hallásproblémák kivizsgálása és kezelése komplex feladat. A kiváltó okok feltérképezéséhez szükség van fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, amit fül-orr-gégész, audiológus szakorvos tud elvégezni. A hallásvizsgálatot pedig audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi. Ő állítja be a hallókészüléket is.

Hallásának őrzői: audiológus és hallásakusztikus Előfordulhat, hogy egy fülzsírdugót el kell távolítani a vizsgálat előtt, vagy a betegnél egy olyan krónikus gyulladás jelei mutatkoznak, ami miatt első körben orvosi kezelésre van szüksége, a hallásvizsgálattal csak a felépülést követően tudnak foglalkozni. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/gond-van-a-hallasommal-kihez-forduljak

Kihez forduljak?

Elképzelhető, hogy a beteg első körben orvoshoz fordul a panasza miatt, és a fül-orr-gégész javaslatára történik a hallásvizsgálat elvégzése, de az is lehetséges, hogy valaki a hallásproblémái miatt elsőként hallásvizsgálatra érkezik. A hallásakusztikus azonban ilyen esetben is tovább küldheti fül-orr-gégészhez a pácienst, még a vizsgálat előtt, ha olyan körülményt tapasztal, amely a hallásvizsgálat elvégzését akadályozza.

Előfordulhat, hogy egy fülzsírdugót el kell távolítani a vizsgálat előtt, vagy a betegnél egy olyan krónikus gyulladás jelei mutatkoznak, ami miatt első körben orvosi kezelésre van szüksége, a hallásvizsgálattal csak a felépülést követően tudunk foglalkozni – magyarázza Gazdag Gábor. Ha azonban nincs semmilyen akadálya, akkor a diagnosztikát, a hallásvizsgálatot az audiológiai szakasszisztens elvégzi, az eredményeket pedig az audiológus szakorvos értékeli ki, ő végzi a diagnózis megállapítását is.

A hallásproblémák kivizsgálása és kezelése komplex feladat. A kiváltó okok feltérképezéséhez szükség van fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, amit fül-orr-gégész, audiológus szakorvos tud elvégezni. A hallásvizsgálatot pedig audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi. Ő állítja be a hallókészüléket is. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/gond-van-a-hallasommal-kihez-forduljak

Gyógyszer, műtét vagy hallókészülék

A halláscsökkenés kezelése annak típusától és kiváltó okától függően történhet gyógyszerekkel, de bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet. Ha azonban egyéb ok kizárható, nincs szükség orvosi kezelésre, és a hallókészülék jelenti a megoldást, akkor ismét a hallásvizsgálatot végző szakemberhez vezet a páciens útja. A hallókészülék beállítását az audiológiai szakasszisztens, hallásakusztikus végzi.

((Forrás: Fül-Orr-Gégészeti Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)