Ilyen még nem volt: hurrikánveszély fenyeget a Földközi-tengeren

hurrikán
Erős vihar az Adria felett ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Magas annak a kockázata, hogy hurrikánok vagy akár trópusi ciklonokhoz hasonló szélviharok is kialakuljanak ősszel a Földközi-tenger térségében a víz hőmérsékletének rendkívüli felmelegedése miatt - állítja egy francia klímakutató.
Vágólapra másolva!

Rekordszintre emelkedett a Földközi-tenger felszíni hőmérséklete

A Földközi-tenger teljes nyugati medencéjének partvidékein jelenleg a víz hőmérséklete 5 Celsius-fokkal magasabb az ebben az évszakban szokásosnál és megközelíti a 30 Celsius-fokot.

Erős vihar az Adria felett ( a kép illusztráció) Forrás: Pixabay / Készítette: Alp Cem


Caroline Jane Muller, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) Osztrák Tudományos és Technológiai Intézethez kirendelt kutatója a Le Figaro című francia napilap csütörtöki számában nyilatkozva elmondta: a tenger példátlan felmelegedését két tényező egybeesése okozza.

Tipikus Földközi-tengeri tájkép. Az elszeparált medencét Észak-Afrika felől elárasztó forró levegő rekordszintre emelte a felszíni vízhőmérsékletet Forrás: Haiku Deck

Az egyik a rendkívül magas hőmérsékletű, tartós hőhullám, a másik, hogy a tengeri vízrétegek ebben az időszakban szinte egyáltalán tudtak átkeveredn a tartós szélcsend miatt.

A víztömeg így jelentős hőt nyelt elé halmozott fel.

A kutató rámutatott: "A tengeri hőhullámoknak sokkal nagyobb a tehetetlensége, mint a szárazföldieknek: nagyon hosszú ideig tartanak, így nincs ok arra, hogy a víz hőmérséklete a nyár vége előtt lecsökkenjen."

A Földközi-tenger idei nyári felszíni vízhőmérséklete elérte a Vörös-tenger vagy a Perzsa-öböl hőmérsékletét Forrás: Elter Tamás

Ez valóságos áldás lehet azoknak, akik a nyár végén vakációznak a tengernél, ám e jelenségnek komoly következményei lehetnek a teljes flórára és faunára, de az ősz időjárására nézve is.

Jelentősen megnőtt a hurrikánszerű légköri jelenségek kockázata

Amikor a hőmérséklet ősszel egy kicsit alacsonyabbá válik, a víz felszínén stagnáló meleg, nedves levegő felemelkedik, mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg légtömeg. Ez instabilitást okozhat, elősegítve az intenzív felhőképződést,

majd a heves esőzések és zivatarok kialakulását.

A meleg tengeri levegő és a felső légkörből érkező hideg levegő találkozása pedig kedvez a heves légköri jelenségeknek.

A hideg és a páradús meleg légtömegek keveredése heves tengeri viharokat okozhat ( a kép illusztráció) Forrás: AFP/Glyn Kirk

Bár ez minden nyár végén így történik a térségben, így szeptemberben többé-kevésbé heves viharok dúlnak Dél-Franciaországban, a víz extrém fölmelegedése felerősítheti ezeket a hatásokat - derül ki a Le Figaro cikkéből. Ritka esetekben még medikánok is kialakulhatnak. A "medikán" szó a mediterrán és a hurrikán szavak összevonásából keletkezett, ez olyan ciklont jelöl, amely hurrikánjegyekkel rendelkezik.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik. Komoly esély van arra, hogy a mediterrán medencében is hurrikánok alakuljanak ki ( a kép illusztráció) Forrás: AFP

A kockázat annál is nagyobb, mert a jelenséghez nem szükséges hosszú, kivételes hideghullám.

Egy rövid, lokalizált hideg esemény is elég lehet akár hurrikánok kialakulásához is. A viharokat és a hurrikánokat nem tudjuk megelőzni, elkezdhetünk alkalmazkodni rendszeres jelenlétükhöz infrastruktúránk átalakításával - figyelmeztet a kutató.

(Forrás: MTI)