Rettenetes dolgot találtak ezekben a festékekben, rengetegen veszélyben lehetnek

tetoválás, tetováló
Vágólapra másolva!
Egyes tetováló festékek toxikus vegyi anyagokat tartalmazhatnak, köztük olyanokat is, amelyek potenciálisan rákkeltőek lehetnek. Ezek ráadásul sehol nem szerepelnek az összetevők listáján, derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

- mondta John Swierk, a Binghamton Egyetem kémiaszakértője, a tanulmány vezető kutatója a kiadott sajtóközleményben.

Már egy ideje figyelmeztetnek a tetováló festékekben található mérgező vegyi anyagok lehetőségére. Egy 2016-os jelentés szerint egyes pigmentek – amiket az Egyesült Államokból importáltak Európába - olyan veszélyes anyagokat tartalmaznak, mint az arzén vagy az ólom. Sőt bizonyos pigmentekben baktériumok jelenlétét is azonosították.

Az adatok tehát ijesztőek, ezeknek a többsége azonban mégsem áll a tetoválóművészek és az ügyfelek rendelkezésére,

vélik a tanulmány szerzői.

Itt jön a képbe Swierk kutatása. A vegyészprofesszor és diákjai azt mérték fel, mennyire vannak tisztában a tetoválóművészek a veszélyekkel. A felmérés eredménye szerint a legtöbb művésznek fogalma sem volt arról, milyen vegyi anyagok vannak az általuk preferált márkákban.

Forrás: Hans Lucas via AFP

Az Amerikai Kémiai Társaság éves konferenciáján bemutatott közlemény szerint a tetováló tinta pigmentekből és egy hordozóoldatból áll, amelyet arra használnak, hogy a tinta színei hatékonyabban oldódjanak és jobban átjussanak a bőr középső rétegébe.

Swierk és csapata a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel – többek között elektronmikroszkóppal, nukleáris mágneses rezonancia spektroszkópiával - vizsgálta a keverékeket, és aggasztó megállapításokat tett. Például etanolt találtak egy olyan tintában, amelynek összetevői között hivatalosan nem szerepelt a vegyület. Emellett a tinta tartalmazott egy gyakori pigmenttípust, amit „azo" néven ismernek.

Korábbi kutatások alapján az azo önmagában ugyan nem veszélyes, de idővel olyan nitrogénalapú vegyületté alakulhat, amely rákkeltő hatású.

És ez még csak a jéghegy csúcsa:

a vizsgált 16 pigment közül nagyjából a felének voltak olyan kicsi részecskéi, amelyek átjuthatnak a sejtmembránon, és potenciálisan kárt okozhatnak.

A tudós és kollégái a kutatási eredményeket felhasználva weboldalt indítottak, ahol a tetoválóművészek tájékozódhatnak az általuk használt márkák kockázatairól.