Visszeresség és trombózis után is nagy segítséget nyújt a vénás értorna

vérvétel
A mélyvénás trombózis bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek kisebb-nagyobb mértékben megnövelik az esélyét. Ezek lehetnek életmódbeli és egészségügyi faktorok is. Ez előbbihez tartozik például a dohányzás, mozgásszegény életmód (ide sorolható még a hosszú utazás/gipszrögzítés miatti mozgásképtelenség is), kevés folyadék fogyasztása, helytelen étkezés és az ebből adódó túlsúly. Betegségek tekintetében a trombofliák, diabetes, pitvarfibrilláció, lupus, bizonyos jó-és rosszindulatú daganatok (és a rákellenes készítmények), súlyosabb visszértágulatok, bélgyulladás növelik a kockázatot.
Vágólapra másolva!
Az álló-és ülőmunka, valamint a mozgásszegény életmód miatt sokaknál visszértágulatok alakulnak ki, ami nem csak esztétikailag zavaró, de fájdalmas és igen veszélyes is, hiszen lábszárfekélyhez és mélyvénás trombózishoz is vezethet. Dvorák Márton, a Trombózis-és Hematológiai Központ mozgásterapeutája a vénás értorna jótékony hatásairól beszélt.
Vágólapra másolva!

Röviden a vénás érhálózatról

A vénák a hajszálerek felől vezetik el az oxigénben szegény, széndioxidban gazdag vért a szív felé. Faluk vékony és tágulékony a kötőszöveti rostoknak, kollagénnek és a simaizomnak köszönhetően. A vénákban szelepek is találhatók, melyek megakadályozzák a vér visszafelé áramlását, mivel az artériákkal ellentétben több helyen is a gravitáció ellen kell dolgozniuk, hogy a vér visszakerüljön a szívbe. A vér áramlását a vénákban izmok is segítik- mozgás során összeszorítják az ereket, és a vért a szív felé továbbítják.

Sajnos vannak esetek (főleg álló/ülőmunka esetén), amikor a vénák izmai, esetleg szelepei meghibásodnak- ekkor a véráramlás nem lesz megfelelő, lelassul. Az erek kitágulhatnak, kialakulnak a bőr felszínéből kitüremkedő kacskaringós visszértágulatok, melyek látványra zavarók, fájdalmasak, ráadásul megnő ekkor a mélyvénás trombózis fellépésének esélye is.

A visszértágulatok igen sok embert érintenek, és sajnos többen is elhanyagolják, pedig nem csak esztétikai probléma, hanem sok esetben fájdalmas, ráadásul olyan súlyos szövődményhez is vezethet, mint a lábszárfekély vagy a mélyvénás trombózis. Bár sokan szenvednek tőle, mégis többen ódzkodnak orvoshoz fordulni vele, melynek oka gyakran a köztudatban keringő tévhitek, félrevezető információk. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/tevhitek-a-visszertagulatokrol-1

Vénás értornával a vénák egészségéért

Mind terápia, mind prevenció gyanánt remek kezelési módszer a vénás értorna, melynek hatására a keringés javítható, az izmok munkája segíthető. Ezáltal nem csak a visszerek előzhetők meg és csökkenthetők így a visszeres fájdalmak, valamint az ödéma, hanem megelőzhető a mélyvénás trombózis is a keringés pezsdítése által. Ráadásul a trombózis utáni terápia fontos részét is képezi- mondja Dvorák Márton, a Trombózis-és Hematológiai Központ mozgásterapeutája.

A vénás értorna gyógytornászok, mozgásterapeuták által összeállított speciális gyakorlatok összessége, melynek során nagy hangsúlyt kap a megfelelő légzéstechnika is. A gyakorlatok többsége könnyen kivitelezhető, a kevésbé fittek is könnyen el tudják végezni. Ilyen többek között a jól ismert a lábfejek körzése, a sarokemelés, bicikliző mozdulatok végzése. A torna akkor a leghatékonyabb, ha az személyre szabott, éppen ezért előzetes állapotfelmérés szükséges, valamint az, hogy a szakember összeállítsa a legoptimálisabb mozdulatsorokat, nehézségi szintet. Fontos, hogy vannak olyan mozdulatok, testhelyzetek, melyeket bizonyos betegségek (pl. magasvérnyomás), állapotok (pl. terhesség) esetén nem szabad elvégezni- ezekről érdeklődjön szakembertől!

A mélyvénás trombózis bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek kisebb-nagyobb mértékben megnövelik az esélyét. Ezek lehetnek életmódbeli és egészségügyi faktorok is. Ez előbbihez tartozik például a dohányzás, mozgásszegény életmód (ide sorolható még a hosszú utazás/gipszrögzítés miatti mozgásképtelenség is), kevés folyadék fogyasztása, helytelen étkezés és az ebből adódó túlsúly. Betegségek tekintetében a trombofliák, diabetes, pitvarfibrilláció, lupus, bizonyos jó-és rosszindulatú daganatok (és a rákellenes készítmények), súlyosabb visszértágulatok, bélgyulladás növelik a kockázatot. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/verkepe-megmutatja-milyen-a-veralvadasa

Milyen esetekben érdemes végezni vénás értornát?

• Vénás elégtelenségek fokozott rizikója esetén
• Visszértágulatok
• Ödéma
• Mélyvénás trombózis prevenciója/hosszútávú terápiája
• Terhesség
• Tartós ágyban fekvés

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziskozpont.hu)