Kozmikus temető vesz körbe minket

galaxis
Az univerzumnak csak a kisebb részét alkotja a látható anyag
Vágólapra másolva!
Semmi sem él örökké, egyszer a csillagok is meghalnak, és nekik is létezik végső nyughely. A Sydney-i Egyetem kutatói ősi napok égi maradványait keresték. Olyanokét, amelyek fekete lyukakká, vagy neutroncsillagokká váltak. A csillagászoknak sikerült is egy komplett kozmikus temetőre bukkanniuk – írja a Futurism.
Vágólapra másolva!

„Ennek a galaktikus alvilágnak a mérete háromszor nagyobb, mint a Tejúté" – mondta David Sweeney, a Sydney-i Csillagászati Intézet PhD hallgatója, a tanulmány vezető szerzője a kiadott közleményben. A kutató szerint a megfigyelt objektumok 30 százaléka kilökődött a galaxisból.

Mind a fekete lyukak, mind a neutroncsillagok egy szupernóva, azaz egy óriási robbanás után keletkeznek, amely akkor következik be, amikor a nagy tömegű csillagok életük végén összeroskadnak. Az erőteljes robbanás ezeket a csillagmaradványokat az űr sötét régióiba lövi, így viszonylag nehéz felfedezni őket.

Forrás: NASA

A kutatók azonban szimulációk segítségével meg tudták jósolni, hogy a csillagok halála után hova kerülnek a maradványok. A munka nem volt egyszerű, a szupernóva-robbanások aszimmetrikusak, és ismeretlen irányokba, nagy sebességgel (több millió kilométer per órával) lökik ki a csillagmaradványokat.

A kutatás során az is kiderült, hogy a kompakt csillagmaradványok alapvetően más eloszlást és szerkezetet mutatnak, mint a látható galaxis.

A tanulmány a Monthly Notice of the Royal Astronomical Society című csillagászati szaklapban olvasható.