Különös, ősi jeleket találtak Ausztrália majomkenyérfáinak kérgén

majomkenyérfa
Ilyen rovásokat találtak a kéregben
Vágólapra másolva!
A kutatók az idővel futnak versenyt, amikor a First Nation egy csoportjával azon dolgoznak a Föld legdurvább terepein, hogy az ősi művészet nyomait dokumentálják Ausztrália majomkenyérfáin. A fák faragványai a Nyugat-Ausztrália és az Északi Terület határán átnyúló Tanami-sivatag távoli részén álmodozó barna királykígyó (vagy Lingka) történetét mesélik el.
Vágólapra másolva!

Több mint két év terepmunka után az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU), a Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Canberrai Egyetem kutatócsoportja öt majomkenyérfa mellett összesen tizenkettő faragványt talált.
Sue O'Connor, az ANU Kulturális, Történeti és Nyelvi Iskola professzora szerint a faragott fák közül sok már több száz éves, ezért elég sürgős, hogy jó minőségű felvételeket készítsenek róluk, mielőtt ezek a figyelemre méltó, a világörökség részét képező fák elhalnak.

Ilyen rovásokat találtak a kéregben Forrás: Antiquity

– mondta O'Connor professzor a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Sajnos, évszázadok, ha nem évezredek után ez a hihetetlen műalkotás, amely ugyanolyan jelentős, mint az őslakos ausztrálok által ismert sziklaművészet, most az elveszhet, eltűnhet örökre.

Hozzátette: fontos, hogy a bennszülött ismeretek és történetek ne vesszenek el, és generációkon át megoszthassák egymással.

– mutatott rá. – Gyakran mondják, hogy ezek a fák akár kétezer évig is élnek, de ez a dél-afrikai hatalmas rokonaik életkorán alapul, amelyek más fajok.

A szakemberek épp ezért nem tudják pontosan megállapítani, hány évesek az ausztrál társaik. Úgy vélik,

létfontosságú, hogy megtudják ezeknek a figyelemre méltó ausztrál fáknak a közvetlen életkorát, amelyek segíthetnek elmesélni az első nemzetek ausztráljainak történetét, miközben gazdag kulturális örökség forrásai.

A tudósok több száz olyan majomkenyérfát azonosítottak a Google Earth-ön, amelyekhez nem sikerült még eljutnunk. A következő kutatások során még szeretnék ellenőrizni azokat is, hogy rejtenek-e ezekhez hasonló faragványokat.