Döbbenetes kutatási eredmény: életveszélyessé válhat az éjszakai világosság

éjjeli fény
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen súlyos kockázatokkal jár az éjszakai fénynek való kitettség
Vágólapra másolva!
Az éjszakai mesterséges fény megborítja a vércukorszint-szabályozásunkat, és diabéteszt okozhat – mutatnak rá kínai kutatók. A fényszennyezés ma már nemcsak a nagyvárosokban, de szinte az egész Földön problémát jelent.
Vágólapra másolva!

Rendkívül elterjedt civilizációs ártalom az éjszakai fénynek való kitettség

Az Európai Diabéteszkutató Társaság (European Association for the Study of Diabetes) hivatalos folyóiratában, a Diabetologiában frissen publikált közlemény szerint a kültéri mesterséges éjszakai fény összezavarja a vércukorszint szabályozását és hajlamosít a diabéteszre. A szerzők becslései szerint

egyedül Kínában több mint 9 millió diabéteszes eset írható az éjszakai fény számlájára.

A tanulmányt Dr. Jü Hszü és munkatársai jegyzik a Sanghaji Csiaotung Egyetem Ruicsin Klinikáján működő Sanghaji Endokrinológiai és Anyagcserebetegség-kutató Intézetből.

Az éjszakai fényszennyezettségnek való kitettség nagyban megnöveli a diabétesz kockázatát Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/covid

A mesterséges fénynek való éjszakai kitettség rendkívül elterjedt civilizációs ártalom a modern társadalmakban.

A városi fényszennyezés mára elérte azt a mértéket, hogy nemcsak a nagyvárosok lakóit, de a fényforrásoktól akár több száz kilométerre fekvő külvárosi és parkövezeti területeket is érinti. A szerzők megjegyzik: „Bár a világ lakosságának több mint 80 százaléka van kitéve éjszakai fényszennyezésnek, a probléma egészen az utóbbi évekig csak csekély figyelmet kapott."

Montázsfotó az éjszakai Földről. A fejlett országokban kiemelkedően magas a fényszmogszennyezés Forrás: NASA

A Földre jellemző természetes 24 órás nappal-éjszaka ciklus azt eredményezte, hogy a legtöbb élőlényben, így az emlősökben is működik egy beépített, nagyjából 24 órás periódusidőre hangolt ún. cirkadián óra, amely segít a szervezetnek alkalmazkodni a világos és sötét időszakok váltakozásához. Korábban már kimutatták, hogy a fényszennyezés megzavarja a rovarok, a madarak és más állatok cirkadián ritmusát, ami az érintett élőlények korai halálához és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Bizonyítottan kedvezőtlen hatást gyakorol az emberi egészségre

Felvetették már azt is korábban, hogy a mesterséges éjszakai fénynek szerepe lehet az anyagcserénk felborításában azáltal, hogy megváltoztatja a táplálékbevitel időzítését.

A mesterséges éjszakai fénynek kitett patkányokban glükóz-intolerancia alakult ki: mind a vércukorszintjük, mind az inzulinszintjük megnövekedett.

Az egereken, illetve patkányokon elvégzett kísérletek is bebizonyították a fényszennyezésnek való kitettség és a diabétesz kialakulása közötti összefüggést Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

Egy másik tanulmány azt találta, hogy azok az egerek, amelyeket 4 héten át éjszakánként akár csak minimális erősségű fehér megvilágításban tartottak, meghíztak, és csökkent glükóztoleranciát mutattak azokhoz képest, amelyeknek teljesen sötét éjszakai környezetet biztosítottak, holott a két csoport nagyjából azonos mennyiségű energiát vitt be és használt el.

A mesterséges éjszakai fény az emberi egészségre is bizonyítottan kedvezőtlen hatással bír.

Az éjszakai műszakban dolgozóknak fokozott a kitettsége Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az éjszakai műszakban dolgozók vizsgálata kiderítette,

hogy nagyobb eséllyel zavarodik össze a cirkadián ritmusuk, és a szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk is nő,

ha erősebb fényben dolgoznak éjjel. További kutatások azt találták, hogy a mesterséges éjszakai fénynek való nagyobb kitettség 13-22%-kal növeli a túlsúly és az elhízás valószínűségét, a hálószobába beszüremlő utcai fény pedig pozitív összefüggést mutat az időskori cukorbetegséggel.

Fokozottan kitett a nagyvárosok lakossága

A kültéri mesterséges éjszakai fény lehetséges hatásait egy dél-indiai kutatás is igazolta, amelyben műholdképek segítségével keresték az összefüggést a fényszennyezés és a régióbeli felnőtt lakosság egészségügyi mutatói között. Az átlagos testtömegindex, a szisztolés vérnyomás és a „rossz" (LDL-típusú) koleszterin mind az éjszakai fény intenzitásával arányosan növekedett.

A diabétesz Kínában is – a nyugati világhoz hasonlóan – kritikus népegészségügyi probléma, és a betegség kialakulását és súlyosbodását egyaránt viselkedésbeli és környezeti rizikófaktorok határozzák meg.

San Diego esti fényei az óceán felől. A nagyvárosokban kritikus az éjszakai fényszennyezetség Forrás: wikimedia.org

Az ország gyors iparosodása és gazdasági növekedése a városi világítás és az annak kitett népesség drámai mértékű növekedését vonta maga után.

A városi lakosok nagy eséllyel elszakadnak a természetes 24 órás nappal-éjszaka ciklustól, és egy olyan mesterséges életritmusba kerülnek át, ahol a munkavégzés és a kikapcsolódás is áttolódik a sötét periódusba, ami együtt jár a mesterséges megvilágításnak való kitettséggel.

A Nemzetközi Úrállomásról (ISS) készített éjszakai felvétel a Nagy-tavak, és az Egyesült Államok középső térségéről, ami jó illusztrálja a kiterjedt fényszmogot Forrás: NASA

A Diabetologiában megjelent tanulmány egy nem-fertőző betegségeket felmérő kínai nemzeti adatbázisra épít, amely egy országszerte 162 helyszínen végzett, a népesség reprezentatív hányadát felölelő 2010-es felmérés adatait rögzíti.

A felmérésben 98 658 felnőtt vett részt,

akiket interjúkban demográfiai és orvosi adataikról, háztartásuk jövedelméről, életvitelükről, végzettségükről és családtörténetükről kérdeztek. A résztvevők átlagéletkora 42.7 év volt, és nagyjából egyenlő arányban voltak köztük nők és férfiak.

Sikerült kimutatni az éjjeli fény és a diabétesz magasabb rizikófaktora közötti összefüggést

A testtömegindexet a résztvevők testsúlya és magassága alapján számították ki, vérmintáikból pedig meghatározták az éhomi (étkezés előtti) és étkezés utáni vércukorszintet, valamint a cukorkonjugált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A glükóznak ez a formája a vörösvérsejtekben a hemoglobinhoz kötve található meg, és a megelőző 8-12 hét vércukorszintjének csúszó átlagáról nyújt információt. A résztvevőkhöz a vizsgálat valamennyi helyszínén hozzárendeltek egy átlagos éjszakaifény-kitettségi értéket az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Meteorológiai Műholdprogramjából származó éjszakai földfelszíni felvételek alapján.

Éjszakai pillanatkép Hong Kongban Forrás: Imaginechina/Duan Changzheng

A kitettségi szinteket öt kvintilisbe (öt, 20%-onként emelkedő csoportba) osztották. A legmagasabb kvintilisben a medián fényintenzitás a 69-szerese volt a legalacsonyabb kvintilisben mértnek. A kültéri éjszakai mesterséges fény intenzitása nagy változatosságot mutatott Kínán belül.

A legtöbb vizsgált területre alacsony éjszakai fényintenzitás volt jellemző, míg a legmagasabb fényintenzitások

összemérhetők voltak az Egyesült Államok keleti-parti nagyvárosaiban tapasztalhatóval.

A magasabb kvintilisekbe tartozó résztvevők átlagban idősebbek, magasabb testtömegindexszel és nagyobb bevétellel rendelkezők voltak, és jellemzően városi régiókban éltek.

A fényszennyezés folyamatosan növekszik Németországban. az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is Forrás: https://www.independent.co.uk/news/science/light-pollution-worldwide-led-energy-saving-bulbs-earth-night-wildlife-environment-health-sleep-a8071586.html

Az alacsonyabb kvintilisekbe tartozók átlagosan több testmozgásról, viszont alacsonyabb iskolai végzettségről számoltak be. A felmérés adatai szerint az éjszakai fény intenzitása szerinti legmagasabb kvintilisbe tartozóknál 28%-kal nőtt a diabétesz előfordulása a legalacsonyabb kvintilisbe tartozókhoz képest.

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cukorbetegseg/73

A lakóövezeti kültéri mesterséges éjszakai fénynek való tartós kitettség

pozitív összefüggést mutatott a vércukorszinttel, az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegség gyakoriságával,

miközben fordított összefüggést mutatott a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek funkciójával még a legfontosabb diabétesz-rizikófaktorokra történő normalizálás után is.

A veszélyes és káros tendencia növekedése várható

A legnagyobb éjszakaifény-intenzitású kvintilisben így átlagosan minden 42 emberre jutott egy olyan diabéteszes eset, amely nem alakult volna ki a legalacsonyabb kvintilisbe tartozó régiókban. S még ha a cukorbetegség az éjszakai fénnyel nem mutat is olyan erős összefüggést, mint némely jól ismert rizikófaktorral, a fokozott kockázatú népesség mérete mégis óriási amiatt, hogy a kültéri mesterséges fény mindenütt jelen van.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen súlyos kockázatokkal jár az éjszakai fénynek való kitettség Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A kutatók úgy becslik, hogy a 18 éves és annál idősebb kínai népesség körében több mint 9 millió diabéteszes eset írható a kültéri éjszakai fény számlájára,

és ez a szám várhatóan csak növekedni fog az egyre gyorsuló városiasodással,

valamint a vidéki népesség városokba vándorlásával párhuzamosan. A probléma globális léptékét jól illusztrálja az a tény, hogy a világ népességének kb. 83%-a, ezen belül Európa és az USA népességének több mint 99%-a fényszennyezett égbolt alatt él.

Az emberiség egy harmada nem látja a Tejutat a fényszennyezés miatt Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/light-pollution-really-pollution-180963474/

A most közölt eredmény csak egy az egyre sokasodó bizonyítékok sorában, amelyek mind arra utalnak, hogy a mesterséges éjszakai fény káros az egészségre, és hogy egyéb hatásai mellett növelheti a cukorbetegség kockázatát.

A szerzők azzal zárják közleményüket, hogy „az éjszakai mesterséges fénynek való kitettség további egyedi szintű közvetlen mérésére van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon valóban ok-okozati kapcsolat áll-e fenn az éjszakai fény és a diabétesz között".