Lenyűgöző csillaggyárat fotóztak

Az ESO fennállásának 60. évfordulóját ünneplő felvétel: a Kúp-köd a VLT szemével
Vágólapra másolva!
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) az elmúlt 60 évben lehetővé tette a világ csillagászai számára a Világegyetem titkainak kutatását. Az ESO fennállásának 60. évfordulóját egy új, lebilincselő képpel ünnepli, amely egy Kúp-ködben látható csillaggyárat ábrázol. A felvétel az ESO híres Nagyon Nagy Távcsövével (VLT) készült.
Vágólapra másolva!

Az ESO 60. születésnapja alkalmából egy figyelemre méltó új felvételt tettek közzé a Kúp-ködről, amelyet ebben az évben készített az ESO egyik teleszkópja, és választottak ki ez alkalomra az ESO munkatársai. Ez annak a nagyobb kampánynak a része, ami a 60. évfordulót kíséri, és amely kampányra 2022 végén kerül sor mind a közösségi médiában, mind pedig az ESO tagállamaiban és más országokban rendezett helyi események során.

Ezen az új felvételen a Kúp-köd hét fényév hosszúságú oszlopát látjuk középen, amely a nagyobb, NGC 2264 jelű csillagképző régióhoz tartozik, és amelyet a 18. század végén fedezett fel William Herschel csillagász. Ezt a szarv alakú ködöt az égbolton a meglepően ideillő nevű Egyszarvú (Monoceros) csillagképben láthatjuk.

A kevesebb mint 2500 fényévre lévő Kúp-köd viszonylag közel van a Földhöz, ezért egy elég jól vizsgált terület. Látványa most azért sokkal megkapóbb, mert ezen a felvételen a köd olyan sötétnek és áthatolhatatlannak látszik, hogy már-már mitológiai vagy ördögi lénynek tűnik.

A Kúp-köd tökéletes példája azoknak az oszlopszerű alakzatoknak, amelyek az új csillagok szülőhelyeiként ismert hatalmas, hűvös molekuláris gázból és porból álló felhőkben fejlődnek ki. Ezek az alakzatok akkor jönnek létre, amikor az újszülött, fényes, kék csillagok csillagszelet és erős ultraibolya sugárzást bocsátanak ki, amely elfújja az anyagot a környezetükből. Ilyenkor a gáz és por a fiatal csillagoktól távol sűrű, sötét és magas oszlopformába sűrűsödik. Ez a folyamat hozta létre a sötét Kúp-ködöt, amely az NGC 2264 fényes csillagai felé mutat.

Az ESO fennállásának 60. évfordulóját ünneplő felvétel: a Kúp-köd a VLT szemével Forrás: ESO

Ezen a felvételen, amely az ESO chilei VLT teleszkópján működő FORS2 (FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph 2) műszerrel készült, a hidrogéngáz kék, a kéngáz pedig vörös színben látható. A szűrőknek hála a közelmúltban lezajlott csillagkeletkezést jelző, egyébként fényes kék csillagokat aranyszínűnek látjuk, így oly módon kerülnek kontrasztba a sötét kúppal, mintha csillagszórók volnának.