Erre használták háromszázezer éve ezeket a szerszámokat

női vadász
Ez a női vadász épp vikunyára vadászik ezen az illusztráción
Vágólapra másolva!
Háromszázezer évvel ezelőtt, az alsó őskőkorszak (paleolitikum) idején a németországi Alsó-Szászországban élő, történelem előtti emberek apró kovakő lemezeket hagytak maguk után a vágószerszámaik újraélezése közben. Az izgalmas leleteket Schöningen lelőhelyén fedezték fel, így a kutatók új betekintést nyerhetnek abba, hogyan dolgozták fel a fát a korai emberek.
Vágólapra másolva!

A Tübingeni Egyetem és a Senckenberg Center for Human Evolution and Paleoenvironment (SHEP) által vezetett csapat 57 lemezdarabot és három csonteszközt elemzett, amelyeket egy eurázsiai egyenes agyarú elefánt csontváza mellett fedeztek fel.

– mondta Flavia Venditti tübingeni kutató a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A kis lemezek késszerű szerszámoktól származnak, amelyeket az újraélezés során vertek le.

Hozzátette: tizenöt lemezdarabka a fa megmunkálásáról tanúskodik; mikroszkópos famaradványok tapadtak a szerszámélekhez.

Ez a női vadász épp vikunyára vadászik ezen az illusztráción Forrás: UC Davis IET Academic Technology Services

Egy éles szélű természetes kovakőtöredék mikrohasználati kopása emellett bizonyította azt is, hogy az emberek friss állati szövetek vágására használták. Flavia Venditti szerint valószínűleg ezt a kovakőt használták az elefánt lemészárlására.

Ezek az eredmények további bizonyítékai a kő, csont és növényi technológiák 300 ezer évvel ezelőtti együttes használatának, amint azt Schöningenben többször is dokumentálták.

– mutatott rá Nicholas Conard tübingeni professzor és a schöningeni kutatási projekt vezetője. – Ez az első olyan tanulmány, amely ilyen átfogó eredményeket hozott a 300 ezer éves újraélező lemezekkel kapcsolatban.

Ahogy arra rámutatott, az ilyen jellegű kutatások előfeltétele, hogy a leletanyagot az ásatástól kezdve rendkívüli gondossággal kezeljék az elemzések során.