A történelemről és istenségekről mesél ez az egyiptomi templom

egyiptomi templom
Új leleteket tártak fel az egyiptomi Khnum templomban
Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi régészeti misszió szakemberei új maradványokat tártak fel az egyiptomi Esnában, az úgynevezett Khnum templomban végzett ásatások során. Az ókorban Esnát az ókori egyiptomiak Iunyt vagy Ta-seny néven ismerték, majd a görögök Latopolisnak nevezték át. A helyszínen újbirodalmi, kusita és szaita építmények álltak, de mára csak a Khnum temploma maradt fenn.
Vágólapra másolva!

A templom naoszát V. Ptolemaiosz, az ókori Egyiptom ötödik király építtette, de VI. Ptolemaiosz, II. Kleopátra és VIII. Ptolemaiosz díszítette fel a Ptolemaida-dinasztia korában, míg a templom elején lévő előcsarnokot a rómaiak építették.

Az ókori Egyiptomban a naosz a templom elzárt, tiltott része, ahol az oltár vagy az istenszobor található.

Naosz az istenszobor tárolószekrénye is. A templomot Khnumnak (akit eredetileg a Nílus forrásának isteneként istenítették), valamint hitveseinek, Menhit-nek és Nebtu-nak, fiuknak Heka-nak, és Neith istennő tiszteletére szentelték.

Új leleteket tártak fel az egyiptomi Khnum templomban Forrás: Ministry of Tourism & Antiquities

A templomban található feliratok között szerepel egy ünnepi naptár, egy csillagászati témájú mennyezet, vallási himnuszok, valamint krokodil- és kosfigurákon alapuló kriptográfiai szövegek, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A Legfelsőbb Régészeti Tanács megbízásából végzett ásatások egy ptolemaioszi korabeli épületet, egy római fürdőházat és különféle műtárgyakat tártak fel a fő templomépület mögött.

Az épületben több, homokkőből épült helyiség található, amelyek a templom legkorábbi részeinek bővítését képezték, emellett egy kör alakú téglaépület maradványai és egy másik vályogfalú építmény alapjai, valamint egy kaput vagy bejáratot alkotó kis oszlopok maradványai.

Az ásatások északi oldalán a régészek egy római kori fürdőházat is feltártak, amelyet a csatornákon keresztül a medencékbe folyó víz táplált. A szerkezet tartalmazott egy úgynevezett hipokausztot is, egy római központi fűtési rendszert, amely forró levegőt termel és keringtet a helyiség padlója alatt.