Hatvanezer négyzetkilométerrel növekedett a védelem alá helyezett vízterület az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek körül, miután Guillermo Lasso ecuadori elnök aláírt erről egy rendeletet helyi idő szerint pénteken.

Lasso Puerto egy Ayora öblében tartózkodó hajón írta alá a határozatot Bill Clinton egykori amerikai elnök és Iván Duque kolumbiai államfő jelenlétében.
Vannak helyek, amelyek formálják az emberi történelmet, és ma az a megtiszteltetés ért minket, hogy egy ilyen helyen lehetünk –  mondta az ecuadori elnök. – Ezek a szigetek magunkról tanítanak valamit: mi lenne, ha nem a Föld urainak szerepében tetszelegnénk, hanem a védelmezőiként lépnénk fel?

Galápagos egyedülálló faunájáról és flórájáról híresForrás: DeeperBlue

Az új, védett tengeri útvonal a Panamához tartozó Coibával, a Kolumbiához tartozó Malpelóval és a Costa Ricához tartozó Kókusz-szigettel köti össze a Galápagos-szigeteket. A területen számos ritka faj - egyebek között tengeri teknősök, különféle cápák és bálnák - vonulási útvonala található.A Galápagos-szigetek Dél-Amerika partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra fekszik. Környékén 1998-ban rezervátumot hoztak létre, amely 133 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet véd az ipari tevékenységtől és a kitermeléstől.

Egyedi növény- és állatvilága miatt a Galápagos-szigetek 1978-tól szerepel az UNESCO természeti világörökségeket tartalmazó listáján.

A világon kizárólag itt található meg például a tengeri leguán és galápagosi pinty. A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.

(MTI/dpa)