A koalák és a szürkefarkasok is felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára

koala
Vágólapra másolva!
Ausztrália emblematikus erszényesei, a koalák státusza fenyegetettről veszélyeztetetté vált, és a szürkefarkasok is felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kormány múlt héten bejelentette, hogy az ikonikus koala most már veszélyeztetett fajnak számít Ausztrália legnagyobb részén. Az erszényes státuszát a fenyegetettről változtatták át veszélyeztetettre egy szakértői bizottság ajánlására. Csökkenő egyedszámukért az erdőirtás és bozóttüzek okozta élőhely vesztést, az aszályt, hőhullámokat, és betegségeket okolják.

Koala a bozóttúz után. Forrás: https://www.abc.net.au/news/2019-11-15/donations-to-help-fire-ravaged-port-macquarie-koalas/11707276

A koala populációk állománya 60%- al csökkent Kelet-Ausztráliában 2001 óta a környezetvédő szervezetek becslése szerint. A veszélyeztetett fajok jegyzékébe vétel az élőhelyek nagyobb védelmével jár,

és a kormány megígérte, hogy egy átfogó nemzeti mentési tervet készít.

A múlt hónapban bejelentették, hogy 36 millió ausztrál dollárt fognak 4 éven át a természetvédelem támogatására fordítani. A tudósok azt mondják, hogy a koalák megmentése a védelmi intézkedések gyors végrehajtásától fog függeni.

Forrás: https://www.science.org/content/article/news-glance-new-fda-chief-nighttime-wildfires-and-endangered-koalas

Eközben az Amerikai Egyesült Államok szövetségi bírósága a múlt héten megsemmisítette azt a korábbi döntést, hogy eltávolítsák a szürkefarkasokat a veszélyeztetett fajok listájáról az ország nagy részén, a Sziklás-hegység és a Yellowstone Nemzeti Parkon kívül. A rendelet visszaállítja a faj vadászattól való védelmét.

(Forrás: American Association for the Advancement of Science)