Tengericsillagokat használtak a rituálékhoz ebben az azték templomban

aztékok
Az aztékok egyik főtemploma a Templo Mayor (nagy templom) romjai, ahol a régészek azték áldozati ajándékokat találtak. A templom az azték fővárosban Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.
Vágólapra másolva!
A régészek az egykori azték fővárosban, a mexikóvárosi Tenocstitlanban található Templo Mayor lelőhelyen végeztek ásatásokat, ahol több mint százhatvan tengericsillagot fedeztek fel. Nagyon úgy tűnik, hogy ezeket egyfajta rituális ajándékként helyezték el itt.
Vágólapra másolva!

Tenocstitlan az Azték Birodalom fővárosa volt, amit a Mexikói-medencébe érkező aztékok, illetve mesikák alapítottak 1325 táján a Texcoco-tó egyik szigetén, a mai Mexikóváros helyén.

A Templo Mayort egykor a mexikóiak elsődleges templomaként tartották számon, amelyet egyszerre szenteltek Huitzilopochtlinak, a háború istenének, illetve Tlaloknak, az eső és a mezőgazdaság istenének.

Az istenségek mindegyikének külön lépcsőkkel ellátott szentélyt építettek a piramis tetején.

Az aktuális ásatásokat az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) szakemberei végezték a Templo Mayo Project (PTM) részeként. A régészek összesen 164 tengeri csillagot találtak egy kör alakú, úgynevezett Cuauhxicalco szerkezetben, amelyet a templom megszentelt, zárt részében helyeztek el.

A tengericsillag a Nidorellia armata fajhoz tartozik, amely szabad fordításban „csokoládéforgács-csillagot" jelent, és amelynek elterjedése általánosságban véve a Kaliforniai-öböltől Peru északnyugati részéig terjed.

Történelmi források, például a Matrícula de Tributos 16. századi mexikói kézirat, és a korábbi leletek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a felajánlás a háborúhoz kapcsolódhatott. Ezt támasztja alá a Cuauhxicalco-ban található helyszín, amely a Huitzilopochtlinak szentelt területhez kapcsolódik.

Az aztékok egyik főtemploma a Templo Mayor (nagy templom) romjai, ahol a régészek azték áldozati ajándékokat találtak. A templom az azték fővárosban Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt. Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recinto_Templo_Mayor.JPG

A tengericsillagokat a Templo Mayo hatodik építési szintjén helyezték el.

A lelőhely valamikor az időszámításunk szerint 1500 körül keletkezett, ami egy átmeneti időszaknak számított Ahuízotl és Moctezuma Xocoyotzin (II. Moctezuma) uralkodása között. Ahuízotl a nyolcadik azték uralkodóként felügyelte Tenocstitlan jelentős újjáépítését és a Templo Mayo bővítését. Neki tulajdonítják Mexikó területének kiterjesztését Mezo-Amerika különböző részeire, ideértve a Mexikói-öblöt, ahová a tengeri korallokat importálták, illetve a Csendes-óceánt, amely a tengericsillagok forrása.

– mondta Báez Pérez régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A mexikóiak katonai ereje lehetővé tette számukra, hogy több ezer tengeri objektumot vigyenek magukkal, és egy teljes vízi környezetet hozzanak létre magában Tenocstitlanban.