Éjszakánként valóságos orgiákat rendeznek az arcunkon ezek a bizarr lények

Az egyik atka mikroszkópos felvételen
Vágólapra másolva!
Az emberi pórusokban élő és éjszakánként az arcunkon párosodó mikroszkopikus atkák szokatlan életmódjuk miatt annyira leegyszerűsödnek, hogy hamarosan eggyé válhatnak az emberrel - derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az atkák születésünk során kerülnek ránk, és szinte minden ember hordozza őket, a számuk a felnőtteknél a pórusok növekedésével tetőzik - írja a Phys.org.

Körülbelül 0,3 mm hosszúak, az arc és a mellbimbók szőrtüszőiben találhatók, beleértve a szempillákat is, és a pórusokban lévő sejtek által természetesen kibocsátott faggyút fogyasztják. Éjszaka válnak aktívvá, és a tüszők között mozogva keresik potenciális partnerüket, hogy párosodjanak.

Az egyik atka mikroszkópos felvételen Forrás: University of Reading

A kutatók feltérképezték a D. folliculorum atka génállományát, és arra a megállapításra jutottak, hogy izolált létezésük és az ebből adódó beltenyésztés miatt géneket és sejteket veszítenek. Ennek eredményeképpen külső parazitákból belső szimbiontákká fognak válni.

Azt is mondhatjuk, hogy ezek a parányi organizmusok lassan „összeolvadnak" a testünkkel.

A tanulmány - ami a Molecular Biology and Evolution című szakfolyóiratban jelent meg - még a következőket állapította meg:

  • Mivel elszigetelten élnek, nincsenek kitéve külső fenyegetéseknek, nem versengenek a gazdaszervezetekért, és nem találkoznak más, eltérő génekkel rendelkező atkákkal, a genetikai redukció következtében rendkívül egyszerű organizmusokká váltak. Apró lábaikat mindössze 3 izomsejt működteti. Minimális fehérjekészlettel is képesek életben maradni.
  • A géncsökkenés az oka éjszakai viselkedésüknek is. Az atkák nem tudnak védekezni az UV-sugarak ellen, és elvesztették azt a gént, amely miatt az állatok felébrednek a nappali fényre. Emellett nem képesek melatonin termelésére sem - ez a vegyület teszi a kis gerinctelen állatokat éjjel aktívvá -, azonban az emberi bőr által alkonyatkor kiválasztott melatonint elfogyasztják, ami lehetővé teszi az éjszakai párzást.
  • Egyedi génelrendeződésüknek köszönhető az atkák szokatlan párzási szokása. Szaporítószerveik az állatok testének elülső részén találhatók, a hímek pénisze is innen áll ki, így párzáskor a nőstény alá kell kerülniük, hogy az emberi hajba megkapaszkodva párosodhassanak.
  • A friss géneket biztosító potenciális társak hiánya miatt az atkák evolúciós zsákutcába juthatnak, és végül kihalhatnak.
  • Egyes kutatók korábban azt feltételezték, hogy az atkáknak nincs végbélnyílásuk, ezért életük során felhalmozzák összes ürüléküket, amit végül halálukkor bocsátanak ki. Ezért a szakértők helytelenül azt gondolták, az atkák bőrgyulladásokat okozhatnak. Az új tanulmány azonban megerősítette, hogy van végbélnyílásuk, és így igazságtalanul tették felelőssé őket a különböző bőrbetegségekért.