Burmai kígyószörnyet fogtak Floridában - videó

The,Ball,Python,(python,Regius),Also,Called,The,Royal,Python,piton, óriáskígyó
Piton, óriáskígyó
Vágólapra másolva!
Természetvédelemmel foglalkozó biológus szakértők fogták be azt a hatalmas burmai pitont, mely az eddigi legnagyobb, amit a fajtából a floridai Everglades-ben találtak. A mintegy 5,5 méter hosszúra nőtt, közel 100 kilogrammot nyomó nőstény kígyó 122 tojással volt vemhes.
Vágólapra másolva!

Az állatot Collier megyében, egy bozótos mélyén kapták el, ahová egy rádiójeladóval felszerelt, Dion nevű hím kígyó vezette el a kutatókat. Bár a tudósok nem akartak találgatásokba bocsátkozni, de feltételezéseik szerint a kígyót eredetileg kedvtelésből tarthatta valaki, amelyet aztán szabadon engedett, az állat pedig akár már több évtizede vadon élhetett.

Mindennek a helyi ökológiai egyensúly szempontjából van jelentősége. Az elmúlt években ugyanis a pitonok rendkívüli gyorsasággal szaporodtak el a trópusi-mocsaras Everglades-régióban,

jelentős pusztítást végezve a helyi emlősállatok, a nyulak, oposszumok, sőt, a fehérfarkú szarvasok körében.

Ezeknek a kisebb vadon élő állatoknak a veszélyeztetett floridai párducok táplálékául kellene szolgálniuk, nem pedig a hüllőkéül. A burmai piton természetesen nem őshonos Floridában, hanem behurcolt, invazív fajként gyakorol egyre komolyabb hatást az ottani élővilágra.

- tette hozzá az egyik biológus.

Floridában jelenleg is nagyszabású helyreállítási program zajlik a régió természetes állapotának visszanyerésére, más hasonló programokhoz képest kiemelkedően nagy, 16 milliárd dolláros költséggel.

A gigantikus piton elfogása kapcsán azonban meg kell említeni még egy érdekességet: azt, hogy az akció már tavaly decemberben megtörtént.

Az állatot nem sokkal befogása után elaltatták, ám az esetet eddig nem hozhatták nyilvánosságra, mert a helyi környezeti helyreállítási programról a National Geographic készít exkluzív riportot.

Az erre irányuló szerződés pedig kizárta azt, hogy a tudósok korábban beszámoljanak a rekordméretű kígyó befogásáról. Így a most napvilágra kerülő felvételeken a gigantikus anyakígyó már nem él. A biológusok közlése szerint a kígyótetemet tudományos célokra, illetve a helyreállítási projekt előmozdítása érdekében végzett kutatásokra fogják felhasználni.

A kutatók csak az elmúlt 10 évben mintegy 1000 kígyót fogtak be a mocsaras területeken nem őshonos, invazív fajokból. Azt nem tudják megbecsülni, hány ilyen állhat élhet még a területen - számol be arról a YahooNews.