Mit tegyünk, ha kutyánk fél a mennydörgéstől?

kutya, Suzy
Vágólapra másolva!
Vannak kutyák, akik nagyon félnek a mennydörgéstől, rettegnek, elbújnak. Dr. Varga József, a Család Utcai Kisállatrendelő vezető orvosa ad tanácsot közösségi oldalán a gazdiknak, mit lehet tenni ilyen esetekben. Az ilyen tipúsú kutyáknál ez elmúlni nem fog, de enyhíteni lehet ezen az állapoton. Vannak,akiknél veszélyes állapot is kialakulhat.
Vágólapra másolva!

Mennydörgésfélelem. Ez egy ősi vonás kutyáknál. Akik ilyen típusúak, azokból lényegében ez ki nem nevelhető. Ahogy öregszenek, súlyosbodnak az ilyen félelmeik. Mit lehet csinálni? Vannak okosságok, vannak próbálkozások, de ezt tökéletesen kioldani nem lehet. Manapság tudjuk, hogy mekkora viharok vannak, rengeteg mennydörgés, állandó parázások a kutyák részéről. Tenni kell valamit, igen.

Gazdi megteheti, hogy megpróbál nem tudomást venni, amikor a kutya fél. Mi nem nyugtatjuk, nem szeretgetjük ekkor. Ez egy lehetőség, ez is egy kicsit segít.

Másik feladat.

Ha a kutya el akar ilyenkor bújni a lakás bizonyos sarkába és ott biztonságban érzi magát, engedjük be, bújjon el a zuhanyzóba, zuhanyzó függöny mögé. Teheti. Ha ez segít neki, engedjük oda.

Továbbá vannak olyan nyugtató készítmények, amit állatorvostól meg lehet kérni, be lehet jól lőni, hogy melyik a legjobb, melyiket lehet nekik adni. Ezek gyógynövénykivonatok, illetve kazein tejfehérje kivonatból való készítmények. Érdekes módon, de mégis valamelyest hatnak. Tökéletes csodát nem tesznek. Azonkívül van olyan készítmény is, amit a be lehet dugni a konnektorba és párologtat, mint egy szúnyogriasztó. Külsőleg úgy is néz ki, csak a benne lévő hatóanyag teljesen más. Ez is tud egy olyan békét teremteni a kutyának, hogy ezt a dörejfélelmet csökkenti.

Egyébként, mint ahogy mondtam, csodát nem lehet tenni, valamit azért érdemes, mert nagyon erőteljesen meg tudnak rémülni ezek a jószágok és ez nem lesz jobb. - mondja dr. Varga József. Az idegrrendszerüknek vitaminok, idegvédő vitaminok, egyéb idegvédő készítmények adhatók. Ezek is egy kicsit hatással lehetnek rájuk.

Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Arra kell figyelni egyébként, hogy veszély is előfordulhat idős állatoknál, vagy a rövidorrú jószágoknál.

Nagyon erősen el kezdenek lihegni, túlliheghetik magukat. Ekkor a hőguta veszély fordulhat elő. És erre kell figyelni, hogy ha agyonlihegi magát, vagy nagyon erősen elkezd lihegni egy nyomott orrú kutyus, például egy idős francia bulldog a lakásban, akkor ezt időben el kell kezdeni hűteni. Francia bulldog és nyomott orrú kutyatartó gazdiknak legyen otthon mindeneképpen hőmérő és megfelelő felkészültség, hogy ilyenkor hogy lehet a kutyust hűteni,

(Forrás: Család Utcai Királlatrendelő: https://www.allatpatika.hu/)