Megállíthatatlannak tűnik az új-zélandi delfinpusztulás

gömbölyűfejű delfin
Gömbölyűfejű delfinek (Globicephala spp.)
Vágólapra másolva!
A korábban közölt adathoz képest több százzal nőtt, már 477 az Új-Zéland partjainál elpusztult gömbölyűfejű delfinek száma - közölte szerdán az új-zélandi természetvédelmi hivatal.
Vágólapra másolva!

Ismét több, mint kétszáz delfin vetődött partra

A Project Jonah cetek mentését segítő szervezet közölte: múlt pénteken 232 delfin vetődött partra az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre emelkedő Chatham-szigetek Tupuangi partvidékén, további 245 pedig hétfőn, a sziget túloldalán, a Waihere-öbölben.

Gömbölyűfejű delfinek (Globicephala spp.) Forrás: Biosphoto/© Tobias Bernhard Raff / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Tobias Bernhard Raff

"A parton megfeneklett emlősök egyikét sem lehetett vízre vontatni, vagy természetes módon pusztultak el, vagy lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől" - közölte Daren Grover, a szervezet vezetője.

Az eset két héttel azután történt, hogy Ausztrália partjainál is hasonló módon pusztult el mintegy 200 gömbölyűfejű delfin.

A gömbölyűfejű delfinek szoktak leggyakrabban partra vetődni (a kép illusztráció) Forrás: Research Gate

Új-Zéland partjainál szintén nem ritkák a hasonló esetek, főleg a nyári hónapokban: a tudósok nem tudják pontosan, mi lehet a jelenség oka, de azt valószínűsítik, hogy az állatok tájékozódási képessége zavarodhat össze, amikor felúsznak az egyre emelkedő, homokos partra.

Nem érzékelik, ha hirtelen elfogy alóluk a mélység

Daren Grover szerint "a problémát az okozza, hogy bőven van számukra élelem a Chatham-szigetek körül, és a táplálék után úszva hirtelen kerülnek át a mély vízi részekről a már alacsony vízállású, homokos partra.

Röviduszonyú gömbölyűfejű delfin Forrás: Live Azores

A hangazonosításukat használják,

- de az nem jelzi, hogy már alig van alattuk víz, és partot érnek."

Az ausztrál partoknál elpusztult cetekkel szemben a delfinek tetemeit nem vontatják be a tengerbe, hanem otthagyják őket a parton és természetes módon lebomlanak, "mert a természet nagy újrahasznosító" - magyarázta.

(Forrás: MTI/AP)