Monumentális római építményt azonosítottak a föld alatt

római birodalom
Monumentális építmény rejtőzött a föld alatt
Vágólapra másolva!
Földradarral azonosítottak egy monumentális építményt a régészek a horvátországi Dalmáciában található Danilo faluban végzett felmérés során. A GPR radar egy olyan geofizikai módszer, amely radarimpulzusokat használ a felszín alatti képalkotáshoz és amely képes a felszín alatti felmérésre az ott rejtőző régészeti leletek, jellemzők és mintázatok kimutatására, illetve feltérképezésére.
Vágólapra másolva!

A felmérés egy nagy téglalap alakú épületet tárt fel: a 18. századi templom területe alatt jól látható az oszlopsor és a szakemberek a bejárat jeleit is megtalálták. A régészek évek óta fedeznek fel újabb és újabb bizonyítékokat egy építmény jelenlétére, számos építészeti elemet és díszítő falazatot tártak fel a területen.

A tudósok azt tudják, hogy a 18. századi templom egyfajta alapokra vagy egy korábbi, kisebb, román stílusú keresztény templomra épült. A tanulmány azonban feltárt egy még korábbi épületet is, amely körülbelül 20x10 méteres.

Az ókorban a hely jelentős római központként funkcionált, a korábbi kutatások során talált feliratok említik a Municipium Riditarumot, az úgynevezett ridita törzs romanizált települését.

Monumentális építmény rejtőzött a föld alatt Forrás: Professor Fabian Welc

– mondta Fabian Welc professzor, a varsói Stefan Wyszyński bíboros Egyetem Régészeti Intézetének munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ez a fórum, azaz minden római város legfontosabb részének a területén feküdt.

A közös lengyel-horvát projekt 2019 óta zajlik Danilóban, amely a varsói Stefan Wyszyński bíboros Egyetem Régészeti Intézetének, a zágrábi Régészeti Intézetnek és a šibeniki Múzeumnak a kutatóiból áll.