A saját apja adta ki az utasítást a leggazdagabb maffiafőnök megölésére

A maffiózó a második börtönbüntetése előtt
Vágólapra másolva!
Michael Franzese az egyik nagy New York-i maffiacsalád, a Colombók kapitánya volt. Őt tartották a legtöbb bevételt termelő maffiózónak Al Capone óta. Amikor a csúcson volt, heti 8 millió dollárt keresett. Végül 19 évet kapott zsarolásért és adócsalásért. Akkor tért meg, amikor hosszú időt töltött magánzárkában. Még a börtönévei alatt eldöntötte, hogy kiszáll a maffiából. Az apja, a Colombo-család egy befolyásos vezetője, aki 100 éves korában szabadult a börtönből, kitagadta a fiát, sőt, engedélyezte, hogy meggyilkolják. Michael Franzese ma motivációs előadó, rendőrségi tanácsadó, borászat- és étteremtulajdonos. A Youtube-on közel 1 millió követője van és milliók nézik a videóit a maffia történetéről, az interjúit egykori maffiatagokkal, hollywoodi sztárokkal vagy a valódi Donnie Brascóval, az FBI nyugdíjas ügynökével, Joe Pistone-nal. Franzese karaktere megjelent a Nagymenők c filmben is.
Vágólapra másolva!

A példakép

Michael Franzese egy átlagos Brooklyn-i olasz származású családba született – vagy legalábbis sokáig ezt hitte. Apja, Sonny Franzese az öt nagy New York-i maffiacsoport egyikének, a Colombók katonája, aztán kapitánya, caporegiméje volt.

Sonny Franzese )középen), Michael apja, a Colombo-maffiacsalád helyettes vezetője Forrás: Reddit

Majd ő lett a helyettes nagyfőnök, az underboss. Az apa tetteiről egyebek mellett egy 2006-os lehallgatott beszélgetés tanúskodik, amelyben Sonny arról beszélgetett egy másik maffiózóval, hogyan kell kivégezni és eltűntetni valakit.

Michael szerint az apja otthon soha nem beszélt a „munkáról". A család természetesen észrevette, hogy mindenhova rendőrök, ügynökök, egyenruhás és civil bűnüldözők követik őket, de Sonny sosem ejtett egy szót sem arról, mivel is foglalkozik.

Michael Franzese és az anyja, Christina Forrás: Pinterest

A fiatal Michael jól sportolt és a középiskolát úgy járta végig, hogy orvos lesz belőle. Az apja nem akadályozta, hanem kifejezetten támogatta a tanulmányait, mert nem akarta, hogy a fia maffiózó legyen. Így Michael 1969-ben be is iratkozott a jó nevű Hofstra magánegyetem orvosi előkészítő kurzusára. 1970-ben azonban, 3 évnyi fellebbezés-sorozat után megszületett az ítélet az apja bankrablási bűnperében:

Sonny 50 év börtönt kapott.

Apa és fia, a két maffiavezér: az underboss és a caporegime Forrás: Facebook

Michael ekkor úgy döntött, hogy abbahagyja a tanulást és beáll a maffiába, hogy segítse a családját. Sonny a börtönbe vonulása előtt bemutatta Joe Colombónak, a főnöknek, aki innentől fogva apjaként bánt a fiúval. Persze, maffiózó apaként: kisebb feladatokat bízott rá, tanítgatta és figyelte, hogyan teljesít. Michael jól teljesített,

így 1975-ben hivatalosan is a Colombo-család tagja lett, igazi maffiózói rangban - addig csak mezei bűnöző volt.

Nagyon készült a szertartásra, büszke volt, hogy része lehet annak az életnek, amelyben apja is mozgott.

A maffiózó, a „made man"

Michael Franzese Forrás: Reddit

Franzese mindig ügyelt rá, hogy valódi, működő cégekbe fektessen be. Az 1970-es évektől kezdve résztulajdonos volt autókereskedésekben, autószervizekben, utazási irodákban, éttermekben, klubokban, illetve egy B-filmeket gyártó cégben és egy építési vállalatban is. A producerkedés nem mindig alakult álomszerűen: az egyik, általa finanszírozott film,

egy horrormozi költségvetése az eredeti, 83 ezer dollároshoz képest a gyártás végére 1 millió dollár lett.

Franzese őszintén beszél a hatalmas filmes bukásról Forrás: Facebook

1980-ban betársult egy Norby Walters nevű művészeti ügynök cégébe is.

A feladata az volt, hogy szép szóval, vagy erőszakkal, de győzze meg az adott művészt, hogy velük szerződjön.

1981-ben Michael Jackson és a testvérei turnéjának ügynöke Walters lett, miután Franzese „rábeszélte" a Jackson-család illetékesét.

1983-ban az FBI egy akciót indított annak felderítésére, hogy milyen bűnözői kapcsolatai vannak Don King boksz-promóternek, aki pl. Mke Tyson ügynöke is volt. A műveletben egy fedett ügynök Franzesén keresztül próbált Kinghez közel jutni. A nyomozást végül több hónap után leállították, mert Franzese-től egyetlen olyan mondatot sem sikerült magnószalagra venniük, amely alapján akár őt, akár Kinget meggyanúsíthatták volna.

Walters és Franzese 1985-ben egy sportmenedzseri ügynökséget alapítottak, amely szintén kényszerrel vett rá neves sportolókat és edzőket, hogy őket bízzák meg az ügynöki feladatokkal.

A nagy üzlet, a benzinezés

Az olajozás, ami az 1990-es évek első felének nagy bizniszének bizonyult a szervezett bűnözés számára Magyarországon, az 1980-as évek gigaüzlete volt Amerikában, csak ott nem csak gázolajjal, hanem benzinnel is csaltak, mindenféle kémiai trükközés nélkül. A hazai olajszőkítés ötletének magja talán épp az Egyesült Államokból származott, és a lényege ugyanaz volt: a fantomcégek nem fizették be az adót. A kapcsolatot akár az is erősítheti, hogy Franzese saját bevallása szerint orosz bűnözőkkel társult a benzinezéshez.

Larry Iorizzo, Franzese társa, aki ellene vallott a bíróságon Forrás: Mafia Book Reviews

Az ötlet Lawrence Salvatore Iorizzótól, egy független benzin-kiskereskedőtől származott, aki fantomcégek hálózatára és arra alapozta a csalást, hogy az adóhivatal kifejezetten lassan hajtotta be az üzemanyag után járó adót. Irorizzo segítséget kért Franzesétől, mert egy másik maffiacsalád zsarolta és védelmi pénzt szedett tőle. Franzese így ír erről a könyvében:

Ezt a hálózatot működtette Franzese és Iorozzo Forrás: Reddit

Az üzlet úgy indult, hogy Franzese egy Vinnie nevű katonát küldött Iorizzo ellenőrzésére. A maffiózó mindennap órákig ült Larry mellett és figyelte, hogyan irányítja a benzinkútjait. Vinnie eredetileg hentes volt, úgyhogy hétvégenként ő vitte a húst Michael Franzese családjának, a szokásos partikra. A benzinüzlet második hétvégéjén, szombat reggel egy hatalmas dobozzal jelent meg a házban. Franzese csodálkozott, arra a hétvégére nem terveztek házibulit.

A benzinezés 7-8 évig működött.

A csúcson Franzesének 350 saját tulajdonú, saját üzemeltetésű vagy partneri benzinkútja volt, amelyek 500 millió gallon, kb. 2 milliárd liter üzemanyagot forgalmaztak egy hónapban.

A heti bevétel átlagosan 8 millió dollár volt, ami a cikk írásának napján 344 millió forintot ért, az 1980-as években pedig ennek a többszörösét.

New York-i benzinkút az 1970-es években Forrás: Wikimedia Commons

A pénzből kb. heti 2 millió dollárt küldtek a maffiafőnöknek, 2 millió jutott Franzesének,

a többin pedig az üzlettársai osztoztak, persze, a működési költségek levonása után. A férfi 18 céget alapított csak azért, hogy az adócsalást végre tudják hajtani. Ebben az időben volt magánrepülőgépe, helikoptere, luxusháza Floridában, Kaliforniában és New York-ban, és természetesen luxusautókkal járt, mert az autókereskedéseiből épp olyat választott magának, amilyet akart.

A Fortune magazin címlapja Forrás: Pinterest

A Fortune magazin 1986-os felmérésében őt nevezte minden idők legfiatalabb befolyásos maffiavezérének. Al Capone óta egy maffiafőnök sem termelt annyi bevételt a Cosa Nostrának, mint Franzese. A saját vagyon szerinti listán is előkelő helyen szerepelt.

A Fortune listáján 18-ik volt Franzese Forrás: Pinterest

Ekkor kezdték Yuppie Don-nak nevezni a lapokban, mert egy olyan fiatal maffiózó-generációt képviselt, amelynek nem csak az öltözködése, de a társasági és az üzleti szokásai is eltértek a hagyományos Cosa Nostra-viselkedéstől. Az öregek a csendes, nem látványos bűnözést tartották üdvösnek, a fiatalok viszont címlapon akarták megmutatni a világnak, hogy ők a menők.

Franzese az egyik tárgyalás előtt Forrás: Facebook

A menőséghez tartozott például Franzese filmiparbeli működése. A maffiózók mindig is kedvelték a színészek és színésznők társaságát, de Las Vegas-on kívül nem fektettek a szórakoztatóiparban, és ott is elsődlegesen a kaszinók illetve a szállodák üzemeltetése volt a cél, a szórakoztatás csak járulékos feladat volt. Franzese azonban aktívan gyártott filmeket és bele is szólt a forgatókönyvekbe vagy a forgatásokba. Mint a korábbi horrorfilmes példa bizonyítja, nem mindig jó szimattal választotta ki a megfelelő forgatókönyvet.

Franzese az emberei körében Forrás: The Sydney Morning Herald

A filmipar azonban szerencsét is hozott neki. Az egyik filmje forgatásán ismerkedett meg egy Camille Garcia nevű táncosnővel, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. A párnak már két gyereke született, amikor először vádat emeltek Michael ellen.

Cikkünk folytatódik, kérjük, lapozzon!