Titkokat tárt fel az obszidiánpengék új elemzése

obszidián
Az obszidiánból például fegyvereket is készítettek
Vágólapra másolva!
Az 1960-as években két délnyugat-iráni lelőhelyen feltárt obszidián műtárgyak elemzése azt mutatja, hogy nagyobbak és összetettebbek voltak azok a hálózatok, amelyeket a neolitikus közösségek alakítottak ki, mint ahogy ezt eddig a tudósok vélték.
Vágólapra másolva!

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány az első, amely a legmodernebb elemző eszközöket alkalmazta a Yale Peabody Múzeumban található 2100 obszidián műtárgyból álló gyűjteménnyel kapcsolatban. Utóbbiakat több mint 50 évvel ezelőtt tárta fel Ali Kosh és Chagha Sefid, az iráni Deh Luran-síkság lelőhelyein, amelyek fontos régészeti felfedezéseket hoztak a neolitikus korszakból.

Ez az időszak körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor az emberek elkezdték a földművelést, az állatok háziasítását és telepedtek, településeket hoztak létre.

A kezdeti elemzéseket röviddel a leletek felfedezése után végezték. Ezek azt sugallták, hogy az itt élők a Nemrut Dağ vulkánból (egy jelenleg alvó vulkán Kelet-Törökországban) szerezték be először az obszidiánt (a vulkáni üveget), majd egy ismeretlen második forrásra támaszkodtak.

Egy híres obszidián tükör, ami ma a British Múzeumban található Forrás: British Múzeum

Az új analízis azonban kimutatta, hogy az obszidián hét különböző forrásból származik, köztük Nemrut Dağ-ból, a mai Törökországból és Örményországból, amely több mint 1000 kilométer gyalogútra van az ásatási helyektől.

– mondta Ellery Frahm, a Yale-i Bölcsészettudományi és Tudományos Kar Antropológiai Tanszékének régésze és a tanulmány vezető szerzője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Elemzésünk inkább azt mutatja, hogy az idők során egyre sokrétűbb geológiai forrásból szereztek be ezt – a tendenciát az 50 évvel ezelőtti technológiával és módszerekkel lehetetlen volt kimutatni.

Hozzátette: a számítógépes modellezéssel kombinált új elemzés jelzi, hogy erősödtek a kapcsolatok a neolitikumban élő emberek között.

Ez arra utal, hogy egyre több település épült a forrásvulkánok és a két olyan hely között, ahol a leleteket több ezer évvel később feltárták.

Az obszidiánból például fegyvereket is készítettek Forrás: A.R. Groos

Ezeket az 1960-as években gyűjtötték össze a két helyszínen végzett többszöri ásatások során, amelyeket Frank Hole, CJ MacCurdy, a Yale-i antropológia emeritus professzora vezetett. A kezdeti elemzések nagyrészt a műtárgyak megjelenésén alapultak, különösen a napfénynek kitett színükön.

A szakemberek most a legmodernebb hordozható röntgen-fluoreszcens műszereket alkalmazták, amelyek lehetővé tették a teljes gyűjtemény analízisét anélkül, hogy a műtárgyakat megsértették volna.

A tanulmány szerzői úgy vélik, ha nyomon követik ezeket az obszidián tárgyakat a forrásuktól a végpontjukig, akkor betekintést nyerhetnek abba, hogyan mozogtak ezek kézről kézre az idők során, ami segíthet jobban megérteni a régió népességváltozásait a neolitikum idején.