Díszes aranyövet forgatott ki a földből egy gazda

urnamezős kultúra
Először fejpántnak nézték, de hamarosan kiderült, hogy egy aranyozott övről van szó
Vágólapra másolva!
Díszes aranyból készült övet tárt fel egy gazda Opava város közelében, amely a Cseh Köztársaság Morva-Szilézia-i régiójában található. A kutatók az első vizsgálatuk során arra gondoltak, hogy a tárgy talán egy diadém, egyfajta korona vagy fejpánt lehet, amelyet az uralkodó elit visel a tekintély szimbólumaként. Aztán rájöttek, hogy tévedtek.
Vágólapra másolva!

A kutatók elemzése után kiderült, hogy a 49 centiméter hosszú, 9 centiméter széles és 56,5 gramm tömegű tárgy egy díszes öv, amely a középső és a késő bronzkorból származik. Vékony fémötvözetből készült, amelynek összetétele több mint 84 százalék arany, kevesebb mint 15 százalék ezüst, de nyomokban más elemeket, például rezet is tartalmaz.

A kézművesek öt nagy koncentrikus körből álló sorozattal díszítették a felületet, amelyeket kisebb koncentrikus körök vettek körül és elhelyeztek rajta egy zárt szegélydíszt.

Az viszont további vizsgálatokat igényel, hogy a szakemberek meg tudják állapítani, hogy az övet a helyi kézművesek készítették vagy esetleg a Kárpátok vagy a Balkán kultúra által lakott vidékekről származik.

Először fejpántnak nézték, de hamarosan kiderült, hogy egy aranyozott övről van szó Forrás: Bruntál Museum

A régészek úgy látják, hogy a lelet az urnamezős kultúra időszámításunk előtti 1300 és 750 közötti időszakából származhat.

A megállapítás a tárgy díszítésének előzetes vizsgálatán alapul, amely összevethető az urnamezős kultúra korszakából származó őskori kultúrákban található ornamentikával.

– mondta Szilézia Jiří Juchelka régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A tulajdonosának ezért megbecsült személynek kellett lennie.

Az övet most a Bruntáli Múzeumba szállították konzerválásra, ahol bekerül a múzeum gyűjteményébe és hamarosan nyilvánosan is kiállítják.