Negyvenöt százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkezdődött vasárnap az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), hogy megpróbáljon új életet lehelni a globális felmelegedés és annak hatásai elleni küzdelembe. Első sikerként már a tanácskozás kezdetén hivatalosan is napirendre vették a szegényebb déli országoknak nyújtandó pénzügyi támogatás kényes kérdését.
Vágólapra másolva!

A kéthetes tanácskozás elnöki tisztét betöltő Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a megnyitón azt mondta:
"Hajtsuk végre együtt (kötelezettségvállalásainkat) az emberiség és bolygónk érdekében".

Alok Sharma, az előző, glasgow-i COP leköszönő elnöke hozzátette: "Egyértelműnek kell lennünk, hogy bármennyire is nehéz a jelenlegi pillanat, a tétlenség rövidlátó, és csak késleltetheti az éghajlati katasztrófát".

Az ENSZ 27. klímakonferenciáján mintegy 200 ország küldöttsége vesz részt.

A Földön egyre több a természeti katasztrófa, áradás, hőhullám, hurrikán, tűzvész és aszály - katasztrófák, amelyekért a déli országok most pénzügyi kártérítést követelnek. Számeh Sukri hangoztatta, hogy a kérdés napirendre tűzése a szolidaritás és az éghajlat okozta katasztrófák áldozatainak szenvedése iránti empátiát tükrözi.

A Földön egyre több a természeti katasztrófa, áradás, hőhullám, hurrikán, tűzvész és aszály - katasztrófák Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

A tárgyalásokra az egyre sürgetőbbé váló éghajlati válság hátterében kerül sor.

-– hangsúlyozta Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára még a COP27 előtt. – A konferenciának "meg kell teremtenie a gyorsabb és bátrabb éghajlatvédelmi fellépés alapjait, most és ebben az évtizedben, amely eldönti, hogy az éghajlatért folytatott harcot megnyerjük-e vagy elveszítjük.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 45 százalékkal kellene csökkennie 2030-ig, hogy

esély legyen a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozására az iparosodás előtti szinthez képest, ami a párizsi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt.

A COP26-on tett kötelezettségvállalások ellenére kevesebb mint harminc ország emelte meg csökkentési célértékeit, és az ENSZ úgy látja, hogy belátható időn belül "nincs hiteles módja" az 1,5 Celsius-fokos célkitűzés elérésének.

(MTI/AFP)