Modern elvek mentén működött ez a római vízrendszer

vízvezeték
Így festett a római vizvezetékrendszer a villában
Vágólapra másolva!
Egy római vízrendszert tártak fel a régészek az olaszországi Nápoly tartományban, a Pompeii közelében található Stabiae településen végzett ásatások során. A területet nagyrészt a Vezúv időszámításunk szerinti 79-es kitörése temette maga alá; a vulkán a túlhevült hamu és gázok halálos felhőjét 33 kilométeres magasságba bocsátotta ki, valamint olvadt kőzetet és forró hamut lövellt. Az ebből eredő, úgynevezett piroklasztikus hullámok és a hamu beborította Pompeiit és Herculaniumot, de Stabiae nagy része is vastag tefra temette maga alá.
Vágólapra másolva!

A római szerző, idősebb Plinius feljegyzi, hogy Stabiae-ban több kilométernyi luxus tengerparti villa feküdt a földnyelv szélén. A településen olyan nevezetes személyek birtokoltak ingatlanokat, mint Julius Caesar, Augustus és Tiberius császárok, valamint Cicero államférfi filozófus.

A Villa Arianna egy kis peristyle-jében (oszlopos kertjében) végzett ásatások során a szakemberek most egy ősi vízrendszer részeit tárták fel a régészeti tisztítás során, felfedezve egy díszített ólomtartályt, amely a villakomplexum vízelosztó rendszerének részét képezte.

Így festett a római vizvezetékrendszer a villában Forrás: Archaeological Park of Pompeii

Az épületet Karl Weber svájci mérnök ásta fel először 1757 és 1762 között, aki egy körülbelül 2500 négyzetméteres területet tárt fel, amely négy részre osztott nagy komplexumot rejtett: az átriumot és a környező helyiségeket (ezek a késői köztársaság időszakából származnak) kiszolgáló helyiségek és termálfürdők; mellékszobák a nyári triclinium mellett (ez a neroni korból származik); és egy nagy palestra (tornaterem) a Flavius-korból, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Az átriumban található impluviumhoz (központi vízgyűjtő tartály) két cső csatlakozik, amelyek a tágabb villakomplexumban biztosították a vizet, szabályozták annak áramlását a különböző helyiségekbe.

A régészek úgy vélik, hogy a rendszer lehetővé tette a lakók számára az áramlás szabályozását vagy a vízelosztás leállítását is a rendszer karbantartási műveleteinek elvégzése érdekében.