Szigorú fellépést terveznek az illegális állatkereskedelem ellen

állatkereskedelem
Az orvvadászat szomorú, dühítő, és elképesztő károkat okoz. A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megszüntetését célzó uniós cselekvési tervet fogadott el csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Elsődleges feladat az illegális állatkereskedelmet tápláló kereslet visszaszorítása

A brüsszeli testület közleménye szerint az aktualizált cselekvési terv 2027-ig szolgál iránymutatással új uniós fellépésekhez egyebek mellett úgy, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megelőzése és kiváltó okainak kezelése mellett hangsúlyt helyez a fogyasztói kereslet csökkentésére, valamint a származási országokban a fenntartható megélhetés támogatására is.

Az orvvadászat szomorú, dühítő, és elképesztő károkat okoz. A kép illusztráció Forrás: 123rf.com

Céljai között szerepel a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni hatékony küzdelmet célzó rendeletek és szakpolitika végrehajtása,

a jogellenes tevékenységek felderítési arányának javítása,

a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti koordináció és együttműködés ösztönzése, valamint az élőlények online kereskedelme kezelésére irányuló erőfeszítések fokozása.

Az illegális kereskedelem veszélyezteti a biológiai sokszínűséget

Meg akarja erősíteni a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, a származási, fogyasztói és tranzitországok közötti globális partnerséget, valamint a tagállamok, az uniós végrehajtó szervek és a kulcsfontosságú, nem uniós országok közötti együttműködést.

Afrikai elefántbika (Loxodonta africana) kapitális agyarakkal. Az ilyen állatoknak nem jók az életesélyeik a gátlástalan orvvadászok és az elefántcsont illegális felvevőpaiaca miatt Forrás: Great Elephant Census

Emlékeztettek, a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme a biológiai sokféleséget veszélyezteti,

jelentősen meggyengítheti a vadon élő növény- és állatpopulációkat, és egyes esetekben kihalásukhoz vezethet.

Az illegális állatkereskedelem ésaz erre épülő orvvadászat egyes fajokat a kihalás szélére sodorhat Forrás: AFP/Amos Rono

Amint arra a koronavírus-járvány a közelmúltban rámutatott, a vadon élő állatok és növények szabályozatlan kereskedelme zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő fertőző betegségek terjedéséhez is hozzájárulhat, ami tragikus népegészségügyi következményekkel járhat - tették hozzá.

(Forrás: MTI)