Tűzhangyák potyognak az égből Hawaiin

tűzhangya
A vörös tűzhangya feje közelről
Vágólapra másolva!
Csípős invazív tűzhangyák potyognak az égből a Hawaiin.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint a veszélyes hangyák száma több millióra tehető, ami a legsúlyosabb inváziót jelenti a rovarok 1999-es észlelése óta a szigeten.

A 100 legrosszabb idegenhonos faj közé sorolt kis tűzhangyák (Wasmannia auropunctata) eredetileg rakományok között megbújva jutottak el Hawaiira, és azóta sem tudnak mit kezdeni velük a szakemberek, számuk évről évre robbanásszerűen nő.

– mondta Heather Forester, a Hawaii Ant Lab munkatársa.

Forrás: Flickr / Alex Wild / Texasi Egyetem

A jelenlegi hangyainvázió súlyosságára a Kauai keleti részén található Wailuā River State Parkban derült fény, ahol egy több millió rovarból álló kolóniát találtak. Ahogy a számuk növekszik, úgy nő annak az esélye is, hogy behatolnak az emberek otthonába. A lakosokat főleg alvás közben csípik össze a rovarok.

A tűzhangyák csípése rendkívül fájdalmas, a csípés helyén gyulladás, duzzanat alakulhat ki. A tünetek napokig, egyes esetekben hetekig is tarthatnak. A tűzhangyák emellett a háziállatokra is veszélyesek, és mezőgazdasági károkat is okoznak.

A cél most az, hogy megpróbálják megfékezni a tűzhangyák terjedését. Fontos szempont a kikötők fokozottabb ellenőrzése, ugyanis a hangyák továbbra is vízi útvonalon keresztül képesek nagyobb távolságokat megtenni, és szétszóródni más földrészeken.