Ezt a ritka csontfurulyát egy birka sípcsontjából készítették

csontfurulya
Ezt a csontfurulyát birka vagy kecskecsontból készítették
Vágólapra másolva!
A Cotswold Archaeology régészei egy ritka csontfurulyát fedeztek fel az angliai Kentben található Herne-öbölben végzett ásatások során. A csapat épp egy 61 hektáros területen ásott fel, hogy előkészítse a Hillborough-tól délre tervezett fejlesztéseket, ahol a késő bronzkorból és a római korból származó tárgyi leleteket, valamint további bizonyítékokat találtak a középkori tevékenységre.
Vágólapra másolva!

A 2022-es ásatások során a szakemberek árkokat és gödröket tártak fel, amelyekben kerámiákat találtak. Ezek elemzése a

középső-késő bronzkortól a római korig terjedő tevékenységre utal, valószínűleg egy közeli településsel rendelkező, kezelt mezőgazdasági tájhoz kapcsolódik.

A lelőhely egy másik része egy lehetséges téglalap alakú, ásott gödröt is tartalmaz, valamint az angolszász/kora középkori megszállás bizonyítékait, amelyeket szintén gödrök és lyukak jeleznek, de egyik sem alkot kivehető szerkezetet. A csapat két árkot is azonosított, amelyek egy keltezetlen, nagy egyenes vonalú burkolatot alkotnak, bár a funkciót még nem tudták meghatározni.

Ezt a csontfurulyát birka vagy kecskecsontból készítették Forrás: Cotswold Archaeology

– írja a HeritageDaily online tudományos portál. – A furulyát birka vagy kecske sípcsontból faragták, a tetején öt ujjnyi lyuk, alatta pedig egy hüvelykujjnyílás található.

Hozzátették: a kutatók szerint a hangszerből hiányozhat valamiféle szájrész, de egyébként teljes és nagyon jó állapotban megőrzött.

A középkori kerámiát a 12-15. században készíthették, ami a további vizsgálatokig a furulya keltezésének indikátora lehet.

Hasonló hangszert fedeztek fel 1964-ben a somerseti Keynsham Abbey-ben, amelyet egy 14. század közepén készült érméhez kapcsoltak. Ráadásul további példákat találhatunk Európa-szerte.