Embereket és kígyókat ábrázolnak a most azonosított Nazca-vonalak

Nazca-vonalak
Embereket is ábrázolnak az újonnan felfedezett Nazca-vonalak
Vágólapra másolva!
A Yamagata Egyetem perui régészekkel együttműködve összesen 168 darab, új Nazca-vonalat azonosított Nasca Papában és a környező területen. A kutatók épp helyszíni felméréseket végeztek nagy felbontású légifelvételek és drónfelvételek felhasználásával, amikor korábban nem látott óriási talajrajzokat fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

Az újonnan felfedezett Nazca-vonalak hozzáadódnak a 2004 és 2018 között korábban megtalált, összesen 190 geoglifához, amelyek eredményeként a perui Kulturális Minisztérium 2017-ben régészeti parkot hozott létre Aja térségében.

– írja a HeritageDaily online tudományos portál. – Az időszámításunk előtt 100 és időszámításunk szerint 300 között keletkezett alakzatokat úgy hozták létre, hogy fekete köveket távolítottak el a föld felszínéről, hogy feltárják a fehér homokos felszínt alatta.

A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a Nazca-vonalaknak két típusa van: egy lineáris és egy domborzati típus. A most felfedezett geoglifák közül csak 5 lineáris, míg 163 domborzati típusú, amelyek átmérője kevesebb, mint tíz méter.

Embereket is ábrázolnak az újonnan felfedezett Nazca-vonalak Forrás: Yamagata University

A Yamagata Egyetem az IBM TJ Watson Kutatóközponttal együttműködve most mesterséges intelligencián alapuló tanulmányt is végez a Nazca-vonalak elterjedéséről.

Az újonnan felfedezett talajrajzok mesterséges intelligencia elemzéshez való felhasználásával a tudósok célja a geoglifák elterjedési mintáinak tisztázása.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a nazcai társadalom a korai köztes periódusban alakult ki az azt megelőző Paracas-kultúrától eltérő régészeti kultúraként, amely a Rio Grande de Nazca vízelvezető völgyében és az Ica-völgyben telepedett meg. A korai nazcai civilizáció központját a perui Cahuachi, a Közép-Andok partmenti zarándokhely körül elterülő területek alkották. A hely körülbelül negyven halmot rejt, amelyek tetején földből és szerves anyagokból épült építményeket emeltek, és amelyeket a mezőgazdasággal, a vízzel és a termékenységgel kapcsolatos rituálékhoz és lakomákhoz használhattak.

Az antropológusok, etnológusok és régészek a mai napig vitatkoznak a Nazca-vonalak pontos céljáról.

Egyes elméletek szerint azért hozták létre őket, hogy az istenségek lássák őket az égen, az öntözés vagy vízáramlás egy formájaként, míg mások úgy vélik, valamiféle csillagászati elrendezésű naptárként szolgálhattak.