Vágólapra másolva!
Melyik jobb, az elektromos cigaretta vagy a hagyományos? Összeszedtük, amit a dohányzásról és az e-cigikről tudni érdemes. Fenntarthatósági szempontból is összehasonlítottuk őket.- olvasható Hajas Gyula Bence Greendexen megjelent írása.
Vágólapra másolva!

A WHO adatai szerint rekordot jelentő 1,3 milliárdra ugrott a dohányosok száma a világon, miközben a dohányzás alsó hangon évi 8 millió ember haláláért felelős.

2020-ban a világ lakosságának 22,3%-a, a férfiak 36,7%-a és a nők 7,8%-a dohányzott.

Noha 1990 óta a dohányosok aránya jelentősen csökkent, számuk mégis az 1990-es 0,99 milliárdról mostanra 1,3 milliárdra nőtt. A rászokás elleni intézkedéseket túlszárnyalta a népesség növekedése.

Ennyien dohányoznak hazánkban

Nem jó, de nem is tragikus a helyzet. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint nálunk valamennyivel rosszabb a helyzet az uniós átlagnál. 2022-ben a magyar lakosság 25,8%-a dohányzott napi szinten, és 1,7%-a alkalomszerűen. (2009-ben a lakosság több mint 30%-a dohányzott rendszeresen.)

Az EU legdohányosabb nemzetei sorrendben Bulgária, Görögország, Lettország, Szlovákia, Horvátország. (Érdekesség, hogy Magyarország hátulról a 10. helyen tanyázik éppen Ausztria után.)

Szerencsére az egész EU-ban csökken a dohányosok aránya. Magyarországon is – a többi közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan – 10 évente körülbelül 5–6%-kal csökken az aktív dohányosok aránya.

Sajnos a dohányzással kapcsolatos elhalálozások statisztikájában – Bulgária, Görögország, Szlovákia és Románia után – az 5. helyezettek vagyunk. Tüdőrák okozta halálozásban az 1., keringési betegségek okán bekövetkezett halálozásban szintén az 5. helyen állunk.

Magyarországon óránként 3 ember hal meg dohányzás miatt, ami évente kb.30 ezer áldozatot jelent.

A hagyományos cigaretta környezeti hatása

Évente 4500 cigarettacsikket nyomunk el, aminek komoly környezeti hatása van. Egyrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes adatok szerint a hagyományos dohányipar felel a globális fakitermelés nagyjából 5%-áért. Továbbá minden hagyományos cigifilter műanyagot tartalmaz, ami súlyosan szennyező. A tengerek strandjain a legjelentősebb szennyezés nem a műanyag flakonok, hanem a cigicsikkek nyomán keletkezik.

Tudom, a zöld szemlélet az, hogy nem lehet cigizni. Ha azonban Ön mégis dohányos, de nem akarja műanyag csikkekkel szennyezni a környezetét, szerencsére már itthon is vehet pamutból készült, 100%-ban lebomló szűrőt.

Forrás: https://greendex.hu/elektromos-cigaretta-kartekony/

Az elektromos cigaretta környezeti hatása

Na, és vajon mi a helyzet az elektromos cigarettával? Egészségesebb vagy mérgezőbb? Fenntarthatóbb, és ez a kulcs a leszokáshoz? Nincs határozott válasz a kérdésekre, az e-cigi használóiról is nehéz adatokat találni.

Több fajtáját ismerjük. Létezik a vape, amely egy glicerines folyadékkal átitatott vattát hevít, és annak a gőzét lehet belélegezni. A folyadék lehet ízesített, nikotinmentes vagy nikotinos is. Ebbe a kategóriába tartozik a hazánkban tavaly berobbant és szerencsére hamar kitiltott eldobható Elf Bar. (Meg kell jegyezni, hogy csak az eldobható, kétes helyekről származó vape-eket tiltották be, amilyen az Elf Bar is volt, hiszen ezeket sohasem lehetett dohányboltban megvásárolni, mert az EU nem vizsgálta be. Ettől függetlenül az EU területén még lehet vásárolni bejegyzett elektromos cigarettákat.)

Létezik a hevítéses kategória, melynek két ismert márkája az IQOS és a GLO. Itt nem folyadékot, hanem valódi dohányt melegít egy fűtőszál, és ennek a gőzét lehet beszívni.

Hányan használnak elektromos cigarettát Európában?

A legfrissebb európai adatok 2022-esek, és 14 európai uniós országból származnak. (Sajnos nincs közöttük Magyarország, de vannak vegyesen nyugati és keleti országok). Az említett 14 országban (Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban) összesen 82 millióan dohányoznak, átlagosan a lakosság 24%-a. A dohányosok 20–25%-a használ valamilyen elektromos cigarettát.

Legtöbben Litvániában, ott a felnőtt lakosság 11,5%-a e-cigizik. Lettországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban csak 1,1% és 1,9% között van a használók aránya.

Nyár óta súlyosan büntetik az Elf Bar terjesztését és birtoklását. De sosem volt legális az Európai Unióban. Forrás: https://greendex.hu/elektromos-cigaretta-kartekony/

A e-cigaretta egészségügyi kockázata

Az EU célja, hogy 2040-re dohánymentes generáció jöjjön létre, és az emberek kevesebb mint 5%-a dohányozzon.

Ennek egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyei is vannak. Csak az említett 14 országban a nemzeti egészségügyi rendszereknek éves szinten 115 milliárd euró költséget jelentenek a dohányzáshoz köthető egészségügyi kezelések.

Az azonban tévhit, hogy az e-cigik segítik a leszokást. A dohányzók alig 4–5%-ára jellemző, hogy teljesen leszoktak a hagyományos termékekről, és csak e-cigit szívnak. Azok száma pedig elenyésző, akik teljesen leszoktak az e-cigik segítségével, tehát már az utóbbival sem élnek. A fiatalok körében nagyobb az érdeklődés az elektronikus eszközökre. Általánosságban úgy tűnik, hogy a dohányosok felváltva használják a különböző eszközöket.

Tagadhatatlan, hogy van előnye annak, hogy az e-ciginek nincs égésterméke. Így többek között kátrány sem jut a tüdőbe. Emiatt az e-cigi használata mellett ritkább a dohányos nehézlégzés és a fulladás. Az elektromos és folyadékos technikával kapcsolatban az a probléma, hogy mivel fiatal módszer, kevés mérés történt az egészségkárosító hatására vonatkozóan.

A e-cigi veszélye: mi az az evali betegség?

Az elmúlt 2 évben ütötte fel a fejét az evali betegség, amely a vape e-cigihez köthető influenzaszerű felső légúti betegség. Amerikában 2020-ban 2600 esetet kellett sürgősségi osztályon kezelni, de Európában még nincs jelen. Az evali betegséget – az eddigiek alapján – csak E-vitamin-acetátot tartalmazó THC vape-ekhez kötik, amelyek Európában nem terjedtek el, vagy sok helyen be vannak tiltva.

A elektromos cigaretta újrahasznosítása

Angliában – hisz már nem vonatkozik rá az EU-s szabályozás – virágzik az eldobható e-cigik legális piaca. Az Egyesült Királyságban hetente körülbelül 1,3 millió egyszer használatos e-cigarettát dobnak ki, ez másodpercenként kettőnek felel meg. Ez csak Angliában éves szinten 10 tonna lítiumot jelent, ami 1200 elektromos autó teljes akkumulátorpakkjának lenne elegendő.

Dohányzási adatok az EU-tagországokról. Forrás: ec.europa.eu Forrás: https://greendex.hu/elektromos-cigaretta-kartekony/

Akkor hova dobjam az e-cigim, és hol tudom újrahasznosítani?

Sajnos nem tudja újrahasznosítani, a benne található nikotin miatt ugyanis veszélyes hulladéknak minősül! (Akárcsak a hagyományos cigi csikkje.)

Egyedüli megoldás, ha olyan modellt választ, amelyben az aksit cserélni tudja. A használt telefontelephez vagy az elemhez hasonlóan a régit az erre kijelölt helyen le tudja adni.

Összegezve, e-cigit használva kevesebb olyan káros anyag jut a szervezetébe, amelyek a hagyományos cigik égéséhez köthetők. Ennek van egészségügyi előnye. De a különféle folyadékok még nincsenek annyi ideje használatban, hogy ki lehetne jelenteni, hogy biztonságosak.

Sajnos a régi elmélet, mely szerint az e-cigik leszokást segítő eszközök, nem állja meg a helyét. De a fiatalokra nézve veszélyesek, ízesítésük miatt. A magyar törvényhozásnak pedig köszönettel tartozunk, amiért gyorsan indexre tették az eldobható Elf Bar-t, mert nagyon nincs jól, hogy a kényelmünk miatt környezetkárosító lítiumaksikat dobunk ki egyetlen használat után.

(Forrás: Greendex: https://greendex.hu/)