Veszélyes kapcsolat a fogak állapota és az agyvérzés között

Stroke, illustration 3 dimensional 3d abnormal ache anatomical ANATOMY artery artwork biological BIOLOGY BLOOD supply vessel brain cardiovascular system cerebrovascular ACCIDENT cerebrum circulation circulatory condition cva digitally generated discomfort
Stroke (számítógépes illusztráció)
Vágólapra másolva!
A száj egészsége szoros kapcsolatot mutat az agy egészségével. A rossz szájhigiéné növeli a stroke kockázatát – állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A fogak és a fogíny ápolása nemcsak a szájhigiénénk fenntartása miatt fontos, hanem az agyunk egészségének megőrzésében is segít – hívták fel a figyelmet amerikai kutatók az Amerikai Szívgyógyászati Társaság alá tartozó Amerikai Stroke Szövetség (American Stroke Association, ASA) idei nemzetközi konferenciáján Dallasban. Az évente megrendezett konferencia a stroke-kal és az agy egészségével foglalkozó kutatók egyik legrangosabb összejövetele az egész világon.

Korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy a fogínybetegség, a foghíjak és a rossz szájhigiéné egyéb velejárói, valamint a nem megfelelő fogmosás és a lepedék elégtelen eltávolítása mind növelik a stroke kockázatát. Az ASA adatai alapján a stroke az Egyesült Államokban az ötödik vezető halálok és a rokkantság leggyakoribb forrása. A megelőző kutatások már fényt derítettek a fogínybetegség és más szájhigiénés problémák, illetve a szívbetegség rizikófaktorai és a magas vérnyomás között.

„Az nem volt eddig világos, hogy vajon a rossz szájhigiéné közvetlenül befolyásolja-e az agy egészségét, vagyis az adott személy agyának funkcionális állapotát, amit most már idegi képalkotó eszközök, például MRI segítségével jól meg tudunk ítélni – nyilatkozta Cyprien Rivier, a Yale School of Medicine (New Haven, Connecticut) neurológus posztdoktori kutatója és a tanulmány szerzője. –

Az egészséges életmóddal nemcsak a szívbetegség és a stroke kockázatát tudjuk csökkenteni, de az agyi funkcióinkat – például a memóriánkat, tiszta gondolkodásunkat és a mindennapi teljesítményünket – is javíthatjuk. Az ASA becslése szerint az USA-ban minden öt emberből háromban kialakul az élete során valamilyen agyi betegség.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

A kutatás

A tudósok a jelen kutatásban mintegy 40 ezer felnőttől 2014 és 2021 között gyűjtött adatok alapján elemezték a szájhigiéné és az agyi egészség lehetséges kapcsolatát. A résztvevők átlagéletkora 57 év volt, 46%-uk volt férfi, és kórtörténetükben nem szerepelt stroke. Minden résztvevőben 105 olyan genetikai változat jelenlétét vizsgálták, amelyek ismerten hajlamosítanak a fogszuvasodásra, és az e változatokat hordozók idősebb korban nagyobb eséllyel vesztik el a fogaikat és viselnek műfogsort. A kutatók ezután elemezték a génváltozatok jelenléte, a rossz szájhigiéné és az agy egészsége közötti összefüggéseket.

Az agy állapotromlásának jeleit MRI felvételek segítségével értékelték. A fehérállományban látott ún. hiperintenzitások az ott felgyülemlett károsodásokra utalnak, amelyek negatívan befolyásolják a memóriát, az egyensúlyérzéket és a mozgást, a mikrostrukturális károsodások mértéke pedig megmutatja, mennyire változott meg az agy finomszerkezete egy hasonló korú egészséges felnőtt normális agyi MRI-képéhez viszonyítva.

Az elemzés a fogszuvasodásra, foghíjakra és műfogsorviselésre genetikusan hajlamosabbakban jelentősebb mértékű csendes agyérbetegséget állapított meg, amire a fehérállománybeli hiperintenzitások mennyiségének 24%-os növekedéséből lehetett következtetni.

A rossz szájhigiénére örökletesen fogékonyabbakban ezen kívül az agy finomszerkezete is leromlott: a mikrostrukturális károsodás az ő MRI felvételeiken 43%-kal magasabb fokú volt az életkor szerinti kontrollokénál. A 43%-os emelkedés egész pontosan az ún. mikrostrukturális károsodási pontszámra vonatkozott, amely az agy valamennyi területét ért finomszerkezeti károsodás teljes szervre kivetített összege.

– szögezte le Rivier. – Ez ugyanakkor még csak egy előzetes tanulmány, és további bizonyítékokat kell gyűjtenünk, lehetőleg klinikai vizsgálatokból, hogy megbizonyosodjunk róla: a szájhigiéné javítása a teljes népességben csakugyan tükröződik majd az agy állapotának javulásában is."

Stroke (számítógépes illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

„Az életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, illetve az egyéb fennálló egészségügyi problémák, mint a diabétesz, sokkal markánsabb rizikófaktorok a rossz szájhigiénére nézve, mint bármilyen genetikai jegy, kivéve talán azokat a ritka genetikai rendellenességeket, amelyek a fogzománc gyengeségével vagy teljes hiányával járnak – hangsúlyozta Joseph P. Broderick, a Cincinnati Egyetem neurológiai és rehabilitációs orvostani tanszékének professzora, aki szerint a jelen eredmények bár nem igazolják egyértelműen, hogy a gondosabb szájápolás egészségesebb agyat eredményez, mindenképpen érdekesek és további kutatásra érdemesek. – A szájápolás szorgalmazása feltétlenül jó tanács. Ugyanakkor, mivel a leromlott agyi állapotú emberek gyakran a szájhigiénéjüket is elhanyagolják, lehetetlen megállapítani, mi az ok és mi az okozat. Ezen túlmenően a rossz szájhigiénére hajlamosító genetikai faktorok részben átfedhetnek más krónikus egészségi problémák, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, a fertőzésekre való hajlam és egyebek genetikai rizikófaktoraival, s ez utóbbiak ismert módon megmutatkoznak az agyi képalkotó felvételeken."