Erős földrengés rázta meg Új-Zélandot

Új-Zéland
Nemcsak a földrengés, hanem az áradások is megrázták Új-Zélandot
Vágólapra másolva!
Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 5,7 erősségű földrengés hipocentruma az Északi- és Déli-szigetet elválasztó Cook-szoros alatt, mintegy 50 kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1 erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.
Vágólapra másolva!

Mintegy fél percig rengett a föld

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A földrengést a közösségi médián is több tízezren jelezték,

a legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték - számolt be a New Zealand Herald. A szemtanúk közlései szerint a földmozgás mintegy 30 másodpercig tartott.

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott térképen csillag jelöli egy 2023. február 15-én bekövetkezett földrengés epicentrumát Új-Zéland két fő szigete között, a Cook-szorosban Forrás: MTI/EPA/USGS

A amerikai földtani intézet, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (United States Geological Survey, USGS) adatai szerint a szeizmográfok 5,7 erősségű földmozgást érzékeltek.

Nemcsak földrengés, hanem áradások is sújtják Új-Zélandot

Új-Zélandon a napokban a Gabrielle ciklon okozott súlyos károkat. A vihar miatt négy ember vesztette életét, rengeteg embert kellett kimenekíteni, az áradások és földcsuszamlások sok települést vágtak el a külvilágtól. Az országban kedden szükségállapotot jelentettek be.

Nemcsak a földrengés, hanem az áradások is megrázták Új-Zélandot Forrás: India Times/NDTV

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn,

egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések

és vulkánkitörések. 2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-as földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét

(Forrás: MTI/APA/dpa/AP)