Kiderült, súlyos betegségeket okozhat a sült krumpli

Krumpli, burgonya, french fries, sült krumpli
(dpa) - Two fingers are picking a chip, Duesseldorf, 4 December 2002. The ministry for consumer protection, food and agriculture presented the results of 1,000 foods tested for acrylamide, a substance which is likely to cause cancer. French fries, potatoe crisps and crispbread showed very high levels of acrylamide. This confirms a Swedish study which also found that acrylamide is formed when foods that are high in carbohydrate are heated (baked, fried, roasted etc.). The ministry suggests to heat the respective foods as modestly as possible to keep the potential health risk low.
Vágólapra másolva!
Nemcsak fizikailag, mentálisan is rombol a sült krumpli – idéz egy most megjelent kutatást a Futurism tudományos portál portál.
Vágólapra másolva!

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kutatócsoport kapcsolatot talált a hasábburgonya fogyasztása és a szorongás vagy depresszió között, miután a szakértők 11 év alatt több mint 140 000 sült krumplit fogyasztó emberről gyűjtött adatokat elemeztek.

Az adatokat – amelyek a félmillió brit egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank nevű adatbázisból származnak - a kínai Hangzhou kutatói vizsgálták, és megállapították, hogy a hasábburgonya fogyasztása a szorongás kockázatának 12 százalékos és a depresszió esélyének 7 százalékos növekedésével függ össze.

A kutatók szerint az állapotromlást egy sütés során keletkező vegyi anyag, az akrilamid idézte elő.

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Gero Breloer

A tudósok azt írták, hogy a kemikáliának kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás halakra jellemző tüneteit mutatták: sötét sarkokba húzódtak, tartózkodtak az akváriumuk felfedezésétől, és elzárkóztak a társas kapcsolatoktól.

Fontos hozzátenni, hogy ezek az eredmények egyelőre csak előzetesek, és további vizsgálatokra van szükség megerősítésükhöz, a kérdéssel ugyanakkor a szakértők szerint mindenképpen foglalkozni kell.