Elrabolták a milliomoslányt, majd ő maga is bűnöző lett

Patricia Hearst, az elrabolt örökösnő
Vágólapra másolva!
Patty Hearst a ma is létező, hatalmas Hearst kiadóvállalat örököse volt. A nagyapjáról mintázta az Aranypolgár c. film fő karakterét a világhírű Orson Welles rendező. A lány 19 éves volt, amikor 1974-ben elrabolta terrirosták egy csoportja, akik magukat Szimbiotista Felszabadítási Hadseregnek nevezték. Ez volt akkor a világ legismertebb emberrablása. A terroristák először azt követelték, hogy a szülők és nagyszülők több millió dollár értékű élelmiszert osszanak szét a szegények között, utána pedig már váltságdíjra számítottak. A család két hónap múlva kapott egy magnókazettát, amelyen a lány bejelentette, hogy beállt a terroristák közé, mert egyetért a céljaikkal. Nem sokkal később részt vett két bankrablásban, egy lövöldözésben és bombagyártásban. A terroristacsoportot az FBI felszámolta, a társait lelőtték, őt pedig letartóztatták. A tárgyaláson azt állította, hogy az emberrablás után átprogramozták, átmosták az agyát. Végül csak 7 év börtönre ítélték. 
Vágólapra másolva!

„Halál a fasiszta vérszívókra, akik a népen élősködnek!"

Ma már alig emlékszünk rá, főleg innen, Európából, hogy az 1960-as és 70-es években milyenek voltak az amerikai mindennapok. A vietnámi háború borzalmai, a polgárjogi mozgalmak elleni brutalitás, a tüntető diákok közé lövetés, a Watergate-botrány mind megrázta a társadalmat. Közben a fiatalokra hatott Che Guevara vagy Fidel Castro messziről romantikusnak tűnő, tudatosan kialakított Robin Hood-imázsa, és azt hitték, hogy a két kommunista vezér a demokrácia élharcosa.

Che Guevara és Fidel Castro, a romantikus hősöknek beállított, kegyetlen kommunista gerillavezérek Forrás: Wikipedia

Ezek az események és ez a hangulat is okozta, hogy

évente ezer – nem tévedés, ezer! – bomba robbant akkoriban az Egyesült Államokban.

A számtalan kis terrorszervezet akciói természetesen nem voltak olyan hatásúak, mint az Al Kaida 9/11-es terrortámadása a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen. De ezek a gyilkosságok és merényletek jól jelezték Amerika válságát.

A Cleveland melleti kenti egyetemen négy diákot agyonlőttek a Nemzeti Gárda katonái egy békés, háborúellenes tüntetésen 1970-ben Forrás: Library of Congress

Ekkor alakultki a későbbi Symbionese Liberation Army (SLA), a Szimbiotikus Felszabadítási Hadsereg magja is. Mike Bortin, egy későbbi tag így fogalmazta meg az érzéseit azokkal az évekkel kapcsolatban:

Ezekben az időkben indult egy jó szándékú program Kaliforniában, amikor a Berkeley egyetem önkéntesei bejártak a börtönökbe, hogy segítsenek a fekete rabok oktatásában. A későbbi terroristák így ismerkedtek meg egy elítélt bűnözővel, Donald DeFreeze-zel. A férfi 1973-ban megszökött a börtönből, és az egyetemisták bújtatták a rendőrök elől. Az akkori gerilla-terrorista miliőben egy fekete rab csak politikai fogoly lehetett, egy szökött politikai fogoly pedig a csoport „rangját" emelte. Így a bűnözésben és a börtönben szocializálódott DeFreeze hamarosan az idealista, naiv fiatalok vezetője lett.

Megalakul a Szimbiotikus Felszabadítási Hadsereg nevű terrorszervezet

A csoport DeFreeze vezetésével elszánta magát arra, hogy „forradalmárokként" működnek tovább. Később az FBI azt mondta róluk, hogy ez volt az első szélsőbaloldali terrorszervezet. A fiatalok fegyvereket vásároltak és eljártak gyakorolni a lőterekre. A lőgyakorlatok Amerikában százezrek kikapcsolódását jelentik, így az sem volt feltűnő, hogy a csoport is gyakran járt lövöldözni.

Donald DeFreeze, az elítélt bűnöző, aki a középosztálybeli diákok terrorszervezetének vezetője lett Forrás: Wikipedia

mondta róluk a tulajdonos abban a fegyverboltban, ahol a lőfegyvereiket megvásárolták.

A jól nevelt terroristák azonban nemsokára már gyilkoltak. 1973-ban ciánba mártott lőszerekkel agyonlőtték Marcus Foster iskolaigazgatót és megsebesítették a helyettesét.

Marcus Foster, az első fekete iskolaigazgató, akinek azért kellett meghalnia, mert a terroristák szerint az elnyomó hatalmat szolgálta Forrás: Marcus Foster Education Institutiton

Foster az első fekete bőrű iskolaigazgató volt az Egyesült Államokban, ezért sok baloldali érzelmű embert, sőt, egyik-másik terroristát is felháborította az ellene elkövetett merénylet. Russ Little a lázongók közé tartozott.

DeFreeze azonban azt mondta:

Nem sokkal később Russ Little és Joe Remiro lelőtt egy rendőrt. Két nap múlva egy közúti ellenőrzésnél megállították őket, és amikor megtalálták az autójukban a fegyvereket, illetve az SLA propaganda-anyagait, letartóztatták őket.

A terroristák ekkor eldönthették, hogy eltűnnek a nyomozók orra elől, vagy pedig visszavágnak. Az SLA a másodikat választotta. DeFreeze nagyvállalat vezetők családtagjait szemelte ki célpontnak. A csoport megkezdte az adatgyűjtést, hogy ki legyen a túsz. Ebben a legértékesebb az egyik terrorista, Emily Harris bizonyult, aki a Berkely egyetem központi irodáján dolgozott, és látta a diákok személyi aktáit. Patricia Hearst így került a képbe.

Patty Hearst elrablása

Patty Hearst és a vőlegénye, Steve Weed az emberrablás előtt Forrás: Pinterest

1974. február 4-én az esti tévéhíradók vezető hírként közölték, hogy ismeretlen fegyveresek elrabolták Patricia Hearst-öt, Randolph Hearst médiamágnás 19 éves lányát, a legendás William Randolph Hearst unokáját, a hatalmas vagyon egyik örökösét. Az emberrablók betörtek a lány Berkeley-i lakásába, megverték a vőlegényét, őt magát pedig egy autóba kényszerítették ls elhajtottak vele.

Az FBI szerint fel akarták magukra hívni a figyelmet, míg a letartóztatott társaik abban reménykedtek, hogy DeFreeze ki akarja cserélni a lányt rájuk. Akárhogy is, a lány apja, Randolph Hearst nemsokára a kamerák előtt olvasta fel a terroristák üzenetét.

Az első üzenetet Randolph Hearst-nek, az elrabolt lány apjának kellett felolvasnia Forrás: Connecticut Post

A terroristák hamar rájöttek, hogy a kormány nem egyezik bele a fogolycserébe. Ezért szükségük volt egy olyan médiaakcióra, ami életben tartja az érdeklődést az emberrablás iránt, és ami az ő jelentőségüket növeli.

Élelmet a szegényeknek a túszért cserébe

A terroristák nagy ötlete az volt, hogy a Hearst-család osszon ki 70 millió dollárnyi élelmet a kaliforniai szegények között. Az erről szóló közleményt eljuttatták a sajtónak, a média pedig beolvasta ezeket az üzeneteket.

Az egyik ilyen alkalommal egy helyi rádió azt közölte, hogy kaptak egy hangfelvételt, amelyen a lány beszél.

Az üzenet után DeFreeze is jelentkezett. Cin tábornagyként mutatkozott be és közölte, hogy a lányt a szülők bűnei miatt tartóztatták le. Elnyomóknak nevezte a Hearst-családot.

Az élelmiszerosztási kampány ötlete hatalmas politikai sikernek számított,

mert Kaliforniában valóban sok fekete élt rossz körülmények között, vagy akár éhezett is, miközben nem létezett számukra szövetségi vagy állami élelmiszer-segélyprogram.

A 70 millió dollárt a család sokallta, mert becslések szerint 300 millió dollárra rúgott volna az összes költség a logisztikai és egyéb kiadások miatt. A terroristák ekkor 6 millió dollárt követeltek.

Patty Hearst viselkedése megváltozik

Nem az emberrablók követelése volt ennek a drámának a legkülönösebb része a híreket követő tomegek számára, hanem a túsz viselkedése. Az emberrablás tizenharmadik napján a lány már így beszélt egy hangüzenetben:

Ez az üzenet furcsa volt, mert megjelent benne a terroristák elismerése és felmagasztalásának kezdete.

Akkor még senki nem sejtette, mi következik.

Hiába volt vagyonos a Hearst-család, a terroristáknak fogalmuk sem volt arról, hogy a gazdagok nem készpénzben tartják a millióikat. A családnak hitelt kellett felvennie, hogy készpénzhez jusson. A hitelből 2 millió dollárt azonnal egy frissen felállított jótékonysági szervezetnek adtak az élelmiszer kiosztására. Az első három alkalommal az emberek nyugodtan várták, hogy sorra kerüljenek, de a negyedik ilyen esemény káoszba fulladt.

Utcai bandák jelentek meg az adományozás helyszínen, és fosztogatták a kamionokat. A rászorulók összeverekedtek egy-egy doboz banánért.

Randolph Hearst ekkor azt nyilatkozta a sajtónak, hogy egyelőre nem tud több pénzt előteremteni, és hogy nem tudja kézben tartani az eseményeket.

Erre a 34-ik napon ez az üzenet érkezett az elrabolt lánytól:

A család számára az emberrablás 59-ik napja jelentette a sokkot, amikor újabb hangfelvételt közöltek a rádiók. Ebben Patty Hearst bejelentette, hogy mától Taniának hívják, Che Guevara egyik társa tiszteletére.

Patricia Hearst, az elrabolt örökösnő Forrás: Reddit

Az üzenetet az argentin kommunista gerillavezér szavaival zárta: patria o muerte, venceremos! Haza vagy halál, győzni fogunk!

Cikkünk folytatódik az egyetemista terroristák bukásának történetével és Patty Hearst letartóztatásával. Kérjük, lapozzon!