Belenéztek a haldoklók agyába, és kiderült, miért látnak fényt az alagút végén

halálközeli élmény
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikai Michigani Egyetem tudósai két ember agyában szignifikáns aktivitási hullámot észleltek a haldoklás során. Egy nagyon hasonló jelenséget már megfigyeltek állatoknál is, amikor azok szívműködése leállt. Az utolsó pillanatok agyi folyamatának rögzítése felbecsülhetetlen érték lehet tudományos szempontból is.
Vágólapra másolva!

A tudósoknak tavaly sikerült rögzítenie először részletesen egy haldokló ember agyhullámait; az ún. gamma-hullámok látványos kiugrását figyelték meg, de más frekvencia változásokat is észleltek.

Egy új tanulmány elkészítésekor újabb létfenntartó gépekről levett haldokló emberek agyába pillantottak be, és négy emberből kettőnél ismét ideiglenes, ám igen jelentős jelentős gamma-hullám aktivitást észleltek.

Forrás: Science Photo Library via AFP/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

Jimo Borjigin neurológus és munkatársai 2013 óta keresik a haldokló emberi agyban a párhuzamot azzal, amit patkányokban már észleltek mesterségesen előidézett szívmegállás után. A patkányok agyműködése a szívmegállás során hatalmasat ugrott, messze meghaladva az ébrenléti állapot agyi aktivitásának szintjét. A szakértők úgy vélik ezek a halálközeli élmények biológiai jelei lehetnek, amelyeket sok szívmegállást túlélő ember is átélt már korábban.

írta Borjigin a most megjelent publikációban.

A kutatócsoport a Michigani Egyetemhez tartozó Michigan Medicine kórház neurointenzív osztályán elhunyt betegek eseteit vizsgálta 2014-ig visszamenőleg.

Négy olyan betegre összpontosítottak, akik szívmegállás után kerültek kómába. Miután már nem volt esély arra, hogy valaha felépülnek, lekapcsolták őket az életfenntartó gépekről. Ekkor két páciensnél a gamma-hullámok fellobbanását állapították meg, amelyek az EEG-felvételeken is kiválóan látszottak.

Ezek a gamma-hullámok azokon az agyterületeken jelentkeztek, amelyek a tudatos agyi működéssel, vagyis az ébrenléti állapottal és az álmodással voltak összefüggésben.

A megfigyelt mintázat olyan embereknél is jelentkezni szokott, akik rohamot élnek át (noha ennek lehetőségét jelen esetben kizárták), illetve vizuális hallucinációkat és testen kívüli élményt érzékelnek.

Fotó / Pixabay

Ezért láthatnak a haldoklók fényt az alagút végén?

A halál közeli élményekről szóló első ókori leírások már több ezer évesek, ám a jelenség modernkori fogalmát csak 1975-ben alkotta meg egy amerikai pszichiáter, Dr. Raymond Moody. Dr. Moody nagyszámú esettanulmány illetve a halál közeli élményt átéltekkel készített számos riport alapján megírt „Life after life" (Élet az élet után) című könyvében tizenegy olyan visszatérő látomást azonosított, amelyről a klinikai halál állapotából visszatért valamennyi, és általa kikérdezett páciens beszámolt.

Az egyik leginkább visszatérő motívum a sötét alagút végén megjelenő fényjelenség, amelyet rengeteg túlélő érzékelt.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor De Schwanberg/Science Pho

Noha a teljes magyarázathoz további vizsgálatok szükségesek, a gamma-hullámok kiugrásának rögzítése jelentős előrelépést jelenthet a jelenség megértésében.