Majdnem az állatok fele fogyóban van

szibériai tgris
A szibériai tigris a Természetvédelmi Világszövetség fenyegetett fajok vörös listáján van.
Vágólapra másolva!
Egy a Queen's University Belfast által vezetett kutatás szerint a Föld állatfajainak majdnem fele jelenleg fogyóban van. - írja a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

A tanulmány több mint 70.000 állat populációjának sűrűségét vizsgálta és a kutatók szerint eddig ez a legátfogóbb feljegyzés. Azt találták, hogy a Földön lévő fajok 48%-ának jelenleg fogyatkozik a populációja és kevesebb mint 3%-ának növekszik. A kutatók azt mondják, ez egy drasztikus riasztás a biodiverzitás globális eróziójáról.

A kutatást, melyet a Biological Reviews magazinban publikáltak, Catherine Finn and Dr Daniel Pincheira-Donoso a Queen's University Belfast egyetem kutatói és Dr Florencia Grattarola, a prágai Cseh Élettudományi Egyetem kutatója vezette.

A tanulmány figyelmeztet, hogy az ember iparosítása okozta globális eróziója a biodiverzitásnak a korábban véltnél jelentőseb riasztóbb. A tanulmány azt írja, a biodiverzitás krízis az egyik legsürgetőbb kihívás az emberiség számára az elkövetkező évtizedekben, ami fenyegeti az ökoszisztéma működését, amitől az élet függ, a betegségek terjedését és a globális gazdaság stabilitását.

A szibériai tigris a Természetvédelmi Világszövetség fenyegetett fajok vörös listáján van. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-65681648

Drasztikus riasztás

Az normális, hogy a fajok fejlődnek, és kihalnak az idők folyamán - a valaha élt fajok 98%- mára kihalt. Ám a fajok kihalása most 100-1.000-szer gyorsabban történik, mint a tudósok várták, a Természettudományi Múzeum szerint. Ebből kifolyólag sok tudós figyelmeztet, hogy az emberek okozhatják a hatodik tömeges kihalást a Földön.

A kihalási krízis mértékét hagyományosan a fenyegetésvédelmi kategóriák mérik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN: International Union for Conservation of Nature ) 1964 ótalistát vezet a veszélyeztetett fajokról. Több mint 150.000 fajt mértek fel, és módszerük alapján 28% -át a kihalás fenyegeti.

Az egyetem kutatói különböző módszerű elemzésekbe fogtak a populáció trendek vizsgálatához és azt találták, hogy a kihalási krízis nagysága jelentősen súlyosabb, mint a hagyományos mérések mutatják.

A kutatók a módszerükkel meghatározták, hogy a fajok 33%-a, amit az IUCN biztonságban lévőnek tekint, valójában a kihalás kockázata felé tart.

Ez az eddigi legátfogóbb ilyen fajta kutatás, mely több mint 70.00 fajt mért fel. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-65681648

Dr Pincheira-Donoso azt mondta, az új módszer világosabb képet ad, amit a hagyományos módszerek nem tudnak nyújtani.

Munkájuk drasztikus figyelmeztetés a kihalási krízis jelenlegi nagyságáról, ami már romboló hatással bír a természet egészének stabilitására, és az emberi egészségre és jólétre.

Mi a biodiverzitás és miért fontos?

A biodiverzitás az élet változatossága a Földön - állatok, növények, gombák, és mikroorganizmusok, mint például a baktériumok. Az álaltok és növények ellátják az embereket mindennel, ami a túléléshez szükséges, édesvízzel, élelemmel, és orvosságokkal.

Azonban az ember nem kaphatja meg ezeket a hasznokat az egyes fajoktól - állatok és növények gazdag változatossága együtt kell dolgozzon.

Becslés szerint kétéltűek 40%-a a kihalással néz szembe. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-65681648

A növények fontosak azért is, mert javítják a fizikai környezetet: tisztítják a levegőt, limitálják a hőmérsékeltemelkedést és védelmet nyújtanak a klímaváltozás ellen. A vörös mangrove mocsarak és a korallzátonyok akadályozzák tengerszint emelkedés okozta eróziót. A gyakori fák a városokban kitűnően elnyelik a szén-dioxidot és eltávolítják a szennyeződést a levegőből.

Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)