Ma éjjel fekete hold tűnik fel az égen

holdfogyatkozás
A hamuszürke fény miatt újhold után a vékony és fényes holdsarló mellett az egész holdkorong kivehető
Vágólapra másolva!
Május 19-én, pénteken egy ritka égi jelenség, az év egyetlen fekete holdja kel fel. Mit jelent ez valójában?
Vágólapra másolva!

Ilyenkor a Föld természetes égi kísérője a Nap vakító fényében sodródik, jelezve az újholdat – írja a Live Science.

A "fekete hold" kifejezésnek több jelentése is van - egyik sem csillagászati, de mindegyik csak néhány évente egyszer fordul elő.

Az e havi eseményre legjobban illeszkedő meghatározás a "szezonális fekete hold", vagyis a harmadik újhold egy négy újholdas évszakban. Ez a Timeanddate.com szerint csak nagyjából 33 havonta fordul elő.

A Földön minden csillagászati évszak egy napfordulóval és egy napéjegyenlőséggel kezdődik és végződik. Ez a jelenlegi évszak az északi féltekén a tavaszi, a déli féltekén az őszi napéjegyenlőséggel kezdődött 2023. március 20-án. Ekkor volt újhold is. Mivel újhold 29,5 naponként fordul elő - ennyi idő alatt tesz meg a Hold egy Föld körüli pályát – bőven van még idő három újholdra a 2023. június 21-i nyári napfordulóig.

Az újholdak időpontjai ebben az évszakban a következők: kedd, március 21.; csütörtök, április 20.; péntek, május 19.; és vasárnap, június 18.

A harmadik újhold a e havi fekete hold.

A fekete hold kifejezést más, különálló holdi események leírására is használják. A kék hold a második telihold ugyanabban a naptári hónapban - amit szintén a Hold 29,5 napos Föld körüli pályája tesz lehetővé -, úgy az ugyanabban a naptári hónapban a második újholdat néha fekete holdnak nevezik. Ez körülbelül 32 havonta fordulhat elő.

A fekete hold azt a ritka esetet is jelentheti, amikor egy hónapban nincs újhold vagy telihold. Ez csak februárban fordulhat elő - ez az egyetlen olyan rövid hónap, amely két újhold vagy két telihold között kezdődik és végződik. Ez öt-tízévente egyszer fordul elő.

Forrás: Phys.org

Most érdemes a csillagokat nézni!

Bár a fekete holdat nem láthatjuk, mert a Hold felénk néző része árnyékban van, ez azt jelenti, hogy az éjszakai égbolt mentes a holdfénytől, így tökéletes a csillagok megfigyelésére. Az újhold utáni estéken - május 19-én, 20-án és 21-én - napnyugta után nézzünk nyugatra, és 2023 egyetlen fekete holdja után egy karcsú félholdat láthatunk felbukkanni.