Riasztóan emelkedik az óceánokban a mikroműanyag szennyezés

műanyag szennyezés
Egy maroknyi partra mosott műanyag Kamilo Strandnál, Hawaiion-
Vágólapra másolva!
A globális adatok azt mutatják, hogy mára 2.3 millió tonna mikroműanyag szennyezés lebeg a világ tengereiban, és 2005 rohamosan emelkedik a szennyezés koncentrációja. - írja aNew Scientist.
Vágólapra másolva!

A mikroplasztik koncentrációja az óceánokban az almúlt 18 évben rohamosan emelkedett, a kutatók becslése szerint 2.3 tonna mikroműanyag lebeg a tengerben világszerte. A mikroműanyagok - az 5 mmnél rövidebb hosszúságú műanyagrészecskék - gyakran találhatók a tengeri teknősök, bálnák, és halak testében. A tanulmányok 1970-es évek óta nyomon követik a mikroműanyag szennyezést az óceánokban, de 2005 – től gyorsan és egyenletesen növekedni kezdett.

Markus Eriksen és Lisa Erdle a kaliforniai 5 Gyres Intézet kutatói és kollégáik megvizsgálták az 1979 és 2019 közt az óceán felszínén gyűjtött műanyag szennyezési adatokat. Az adatok több mint 11.000 gyűjtőállomásról származnak, melyek lefedik a jelentős óceáni régiókat.

A szedett-vedett adatok lehetetlenné tették tették, hogy meghatározzák a műanyag koncentráció alakulását 1979 és 1990 közt, míg 1990 és 2004 közt a műanyag koncentráció ingadozásokat mutat és nem világos hogyan alakult.

De a csapat azt találta, hogy az utóbbi 18 évben az óceáni műanyag koncentráció élesen emelkedik, több mint 10-szeresére nőtt a 2005-höz képest.

A kutatók azt találták, hogy a mikroműanyag expotenciálisan növekszik a globális óceánban az évezred óta. Több mint 170 trillió műanyag részecskét találtak.

Egy maroknyi partra mosott műanyag Kamilo Strandnál, Hawaiion- Forrás: https://www.newscientist.com/article/2363320-scientists-warn-of-alarming-rise-in-ocean-microplastic-pollution/

A koncentráció éles emelkedése 2005 óta annak lehet köszönhető, hogy akkortájt fellendült a műanyaggyártás. A globális műanyaggyártás majdnem megduplázódott 2005 és 2019 közt, 263 millió tonnáról 460 millió tonnára az OECD és az Our World in Data szerint. Annak eredmények is lehet, hogy elmulasztották kötelező méréseke beveztését a szennyezés csökkentésére. A hulladék felhalmozódik, amint az új műanyag belép az óceánokba és a régi darabok mikroműanyaggá törnek le.

Az utóbbi években nincsenek kötelező nemzetközi rendelkezések, és a műanyag szennyezés gyorsan növekszik világóceánokban.

A tanulmány egyedülálló földrajzi szélességében és 4 évtizedes időtartamában. Csak 2019- ig vizsgálták az adatokat, részben azért, mert meg kellett állapítaniuk egy végponot az elemzésben.

Azóta néhány ország, az Egyesült Királyság is, törvényeket hozott a mikroműanyag szennyezés kezelésére, mint például a műanyag szívószálak használatának betiltása, és az egyszerhasználatos bevásárlószatyrok keresletének csökkentése. De Erdle úgy véli,

az egész globális műanyagipart megcélzó radikálisabb cselekvésre van szükség, hogy valóban csökkenjen a tenger szennyezése.

2022-ben az országok megegyeztek, hogy megfogalmaznak egy globális egyezményt a plasztikszennyezés kezelésére, melynek szövege 2024-re várható.Erdle szerint az egyezménynek kötelezőnek és megvalósíthatónak kell lennie, és a műanyag teljes életciklusára kell vonatkoznia. Az egyezménynek tartalmaznia kellene az általános műanyag gyártásra vonatkozó sapkát, és a mérést úgy kellen meghatározni, mint az óceánban lévő mikroműanyag koncentráció csökkentésének hatékony eszköze.

A tanulmány figyelmeztet, hogy széleskörű szabályzás nélkül a műanyag óceánokba való áramlásának sebessége 2.6-szer magasabb lehet 2040-re a 2016-hoz képest.

Más tudósok szintén támogatják a sapka bevezetését a műanyaggyártásra, de egy ilyen lépés rendkívül nagy port kavarna fel, és valószínűleg a petrolkémia ipar erősen ellenállna.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)