Óramű pontossággal növekszik a tengeri biológiai sokféleség

biodiverzitás
A biológiai sokféleség megőrzésére hozták létre a koalíciót
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások egy különös, 36 millió éves ciklusra világítanak rá, amely a Föld történetét a tengeri biodiverzitás virágzásával szakítja meg. De vajon milyen mechanizmusok állnak a háttérben, biológiai sokféleség virágzásával tarkítja. De melyek azok a mögöttes mechanizmusok, amelyek irányítják ezeket a hatalmas változásokat? Nos, a lemeztektonikának lehet ebben némi szerepe.
Vágólapra másolva!

A ciklust a Sorbonne Egyetem, a Madison Egyetem, a Sydney Egyetem és a Genfi Egyetem tudósainak csapata fedezte fel, akik aprólékosan elemezték az elmúlt 250 millió év tengeri állatfosszilis adatait.

Úgymond a Föld tempóját vizsgálták, amit nemcsak a fosszilis feljegyzésekben, hanem a tengerszint-változásokban és a Föld belső mechanizmusaiban is megtaláltak.

Ez azt sugallja, hogy a tengeri élet hullámzását és apályát a Föld geodinamikai „zenekara", a globális tengerszint-ciklusok által „vezényelt" ütemben követi.

– magyarázta Dietmar Müller, a Sydney-i Egyetem professzora a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez a szimbolikus tánc 36 millió évente felgyorsul vagy lelassul, ami a tengerfenék terjedésének változásához és az óceáni medencék mélységének ciklikus változásához vezet.

A biológiai sokféleség megőrzése kulcsfontosságú Forrás: Flickr

Hozzátette: mindez a geológiai keringő az óceánok emelkedését és süllyedését okozza, elárasztva és kiszárítva a kontinenseket; ezek végül a kiterjedt sekély tengerek a biológiai sokféleség bölcsőjévé válnak.

Mintha a Föld történelmének lassított felvételét játszanák le, a kutatók szemtanúi lehettek annak, hogyan bontakoznak ki a tengerszint változásának ciklusai, a Föld belső folyamatainak és a tengeri fosszíliák feljegyzései.

Az ausztráliai Queenslandben található kréta kori Winton-formáció kiváló példája annak, hogy ezek a tengerszint-változások hogyan alakították az ökoszisztémákat és befolyásolták a biológiai sokféleséget. Ez a formáció híres dinoszaurusz-kövületek és értékes opálok gyűjteményéről, amely értékes bepillantást nyújt egy olyan korba, amikor Ausztrália szinte teljesen víz alá került.

A táj a tengerszint minden egyes emelkedésével és süllyedésével átalakult, ökológiai rések jöttek létre és tűntek el a sekély tengerekben, és minden egyes egyedi élőhely egy-egy külön fajcsoportnak adott otthont.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikált eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket arról, hogy miért hatalmas időszakok alatt fejlődtek ki a fajok.

Müller szerint a 36 millió éves ciklusok a tektonikus lemezek úgynevezett konvektív köpenybe (a Föld belsejének lassan mozgó, levesszerű rétegébe) történő visszatöltődésének szabályos mintázatai miatt alakulnak ki. Ez a tengerszint-változásokkal összefonódó geológiai óra alakítja a tengeri fajok evolúcióját és kihalását az évmilliók során.