Előkerült a világ legrégebbi gyomorkő fosszíliája

gyomorkő, dinoszaurusz
Paleontológusok egy 150 millió éves gyomorkövet fedeztek fel Anglia jura kori partvidékén
Vágólapra másolva!
Paleontológusok egy 150 millió éves gyomorkövet fedeztek fel Anglia jura kori partvidékén. Az úgynevezett Jurassic Coast a világörökség részét képezi, amely a kelet-devoni Exmouth-tól a dorseti Studland-öbölig 154 kilométerre át húzódik. A partvidék 185 millió éves földtörténeti múltat ölel fel: a triász, jura és kréta időszakot lefedő sziklaalakzatok szinte folyamatos sorozatával.
Vágólapra másolva!

A gyomorkövet Dr. Steve Etches fedezte fel a dorseti Kimmeridge-ben, ami a jura korszakból származik. A lelet csaknem 59 millió évvel bővíti az ősmaradványokban ismert mészkövek (gyomorkövek, hólyagkövek ,stb.) körét.

– mondta Nigel Larkin paleontológus, a Readingi Egyetem Biológiai Tudományok Iskolájának vendégkutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Hacsak nem találunk ténylegesen gyomorkövet egy csontvázon belül konzerválva, szinte lehetetlen megmondani, hogy milyen állat belsejében alakulhatott ki.

Paleontológusok egy 150 millió éves gyomorkövet fedeztek fel Anglia jura kori partvidékén Forrás: Reading University

Hozzátette: a gyomorkő mérete – és figyelembe véve, hogy a felső jura korszakból származó agyagban találták – arra utal, hogy

valószínűleg egy nagy tengeri hüllő, például egy ichthyoszaurusz, plezioszaurusz, plioszaurusz vagy krokodil gyomrában alakult ki.

Emlékeztetett azonban, hogy a gyomorkő nem dinoszauruszból származik (hiszen a dinoszauruszok a szárazföldön éltek), de ez így is nagyon izgalmas és ritka felfedezés.

Dr. Ivan Sansom, a Birminghami Egyetem paleobiológia vezető tanára mikroszkópos elemzéseket végzett a kövön, hogy meghatározza a példány pontos szerkezetét és azt, hogy milyen ásványokból készült. Arra a következtetésre jutott, hogy a példány minden jellemzője egy gyomor-bélrendszerben képződött kőre, egy úgynevezett „gyomorkőre" utal.