Életveszélyes, de újra látogatható az izlandi vulkánkitörés helyszíne

Reykjanes-félsziget, vulkán, izland
Vágólapra másolva!
Az izlandi hatóságok néhány nap után újra megnyitották a turisták előtt a vulkánkitörés helyszínét a Reykjanes-félszigeten kedden.
Vágólapra másolva!

A hatóságok ugyanakkor figyelmeztették az érdeklődőket, hogy az út oda és vissza húsz kilométer, és hat-nyolc óra gyaloglást jelent. Arra kérték a turistákat, hogy csak akkor vágjanak neki, ha kellően edzettek.

Az izlandi polgári védelem a Facebookon aláhúzta, hogy

a kitörés helyszíne nem biztonságos terület, és bármikor, bárhol újabb hasadékok nyílhatnak meg.

Arra kérte a turistákat, hogy ne sétáljanak a láván, mert a fekete felszín nem jelenti azt, hogy a massza kihűlt. A polgári védelem rámutatott: a fekete réteg nagyon vékony, alatta pedig 1200 Celsius fokos hőmérséklet uralkodik.

Aki áttöri ezt a felszínt, azonnal meghal

- figyelmeztettek a hatóságok.

A vulkánkitörés a múlt héten kezdődött a Litli-Hrútur-hegy közelében, a viszonylag gyéren lakott Reykjanes-félszigeten, amely mintegy 40 kilométerre délnyugatra található a fővárostól, Reykjavíktól. A területen azóta ömlik a láva a földből, és egy kisebb kráter is keletkezett. Két és fél éven belül ez már a harmadik vulkánkitörés a térségben.

A helyszínhez vezető túraútvonalat a múlt csütörtökön biztonsági okból lezárták, miután olyan fotók láttak napvilágot, amelyeken néhányan túl közel merészkedtek a kráterhez.