Ismeretlen emberfaj maradványait találták meg Kínában

Kína, tájkép, címlapkép
Sunrise at terrace in Guangxi China
Vágólapra másolva!
Eddig ismeretlen emberfaj maradványait találhatta meg tudósok egy csoportja Kínában.
Vágólapra másolva!

A kelet-kínai Hualongdongban talált fosszilizálódott állkapocs, koponyacsont-töredék, és végtagcsontok nagyjából 300 000 évesek lehetnek - írja a Phys.org tudományos portál.

A kutatók a feltárt maradványokat morfológiai és geometriai vizsgálatoknak vetették alá. Főként az állkapocscsontra összpontosítottak, amely egyedi jellegzetességeket mutatott; látszatra a modern ember és a késő pleisztocén korban élt hominidák állkapcsának tulajdonságait ötvözte.

A legfőbb eltérés a ma élő ember állkapcsához képest, hogy az egykor élt emberősnek nincs valódi állcsontja, és emiatt inkább a középső pleisztocénben élt homininokra hasonlít. Ezzel szemben az arccsontja inkább a ma élő emberekére emlékeztet. Emellett több olyan jellegzetességet is megfigyeltek a talált csontokon, amelyek Homo erectus eredetre utalnak.

Összességében a maradványok alapján a most felfedezett emberfaj a modern ember és az ősi emberfélék egyfajta különös hibridje lehetett.

A Kínában feltárt ősi emberfaj koponyája Forrás: Wu et al., Journal of Human Evolution, 2023

A kutatók megjegyezték, hogy a tulajdonságok ilyenfajta kombinációját korábban soha nem figyelték meg hominidáknál Kelet-Ázsiában, ami arra utal, hogy a modern emberben fellelhető jellegzetességek már 300 000 évvel ezelőtt megjelentek.

A szakértők szerint a frissen felfedezett fosszíliák egy olyan harmadik leszármazási vonalhoz tartozhatnak, amely elkülönül a gyenyiszovai embertől és a Homo erectustól, és közelebb áll a Homo sapienshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!