Afrika egyik legősibb bálnáját fedezték fel Egyiptomban

ősbálna
A Tutcetus rayanensis tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
A mai Egyiptom területén 41 millió éve élt bálna, a baziloszauridák egyik legősibb afrikai, mára kihalt fajának csontozatát fedezték fel - közölte a Kairói Amerikai Egyetem (AUC).
Vágólapra másolva!

Tutanhamon fáraóról kapta a tudományos fajnevét

Az ősbálna a Tutcetus rayanensis nevet kapta Tutanhamon fáraó gyermekkori nevéről és a Kairótól délre, a Fajjúm régióban található Raján-vádiról, ahol megtalálták. Az elnevezésében szereplő cetus bálnát jelent görögül. Ez a baziloszauridák eddig felfedezett legkisebb faja, egyben a baziloszauridák egyik legrégebbi példánya Afrikában - olvasható az AUC csütörtöki közleményében.

Az őscetet felfedező kutatók a megtalált ősbálna koponya fosszíliájával Forrás: Hesham Sallam - Mansoura University Vertebrate Paleontology Center

A kövület felfedezése "az egyik első szakaszt mutatja a bálnáknak a szárazföldiről a tengeri életmódra történő áttérésében" - közölte Hisám Szalam, a kutatócsoport tagja. A csoport egy 2,5 méter hosszú, 187 kilogrammos állat koponyáját, állkapcsait és csontjait találta meg.

A Tutcetus rayanensis tudományos rekonstrukciója Forrás: Sci.News

A bálnáknál ebben a szakaszban alakultak ki a halakra emlékeztető tulajdonságok, így az egyszerűsödött test, a hatalmas farok, az uszonyok, és még eléggé láthatók a végtagok maradványai ahhoz, hogy azonosítani lehessen a lábakat, amelyeket feltehetően nem a járáshoz, hanem a szaporodáshoz használtak - mondta a kutató a közlemény szerint.

Egyiptom az ősbálnák egyik legfontosabb lelőhelye

A fosszíliát Egyiptom olyan részén találták, amelyet valaha, az eocén időszakban tenger borított, itt található a Bálnák völgye is, amely az UNESCO szerint "felbecsülhetetlen értékű" őskövületeket őriz.

Az egyiptomi Fajjúm régió az ősbálnák egyik legfontosabb lelőhelye Forrás: AFP/Chichicurel Arnaud

Két éve, 2021 augusztusában az egyiptomi régészek felfedezték Fajjúm térségében egy kétéltű bálna 43 millió éve élő, addig ismeretlen faját. A több mint 3 méteres és mintegy 600 kilós bálnát, a Fioumicetus anubist akkor Egyiptomban Afrika legvadabb és legősibb bálnájaként mutatták be.
Egy tudóscsoport 2018-ban Egyiptomban fedezte fel az első afrikai dinoszauruszt is, egy több mint 75 millió évvel ezelőtt, a kréta időszak végén élt példány csontvázát.