Egy amerikai egyetem kutatói a megfelelő fényre beállítható dinamikus ablakot hoztak létre

ablak, dinamikus ablak
Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan dinamikus ablakot hoztak létre, ami lehetővé teszi a lakosoknak, hogy igény szerint beállítsák az ablakot, 3 üzemmód van: átlátszó, vagy normál ablak, ablak, ami az infravörös sugarakat blokkolja és így hűsen tartja az épületet, és füstszínű ablak, ami kontrollálja a verőfényt, miközben megmarad a kilátás.
Vágólapra másolva!
Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan dinamikus ablakot hoztak létre, ami lehetővé teszi a lakosoknak, hogy igény szerint beállítsák az ablakot, 3 üzemmód van: átlátszó, vagy normál ablak, ablak, ami az infravörös sugarakat blokkolja és így hűsen tartja az épületet, és füstszínű ablak, ami kontrollálja a verőfényt, miközben megmarad a kilátás.- írja az Észak-Karolinai Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A dinamikus ablakok alapja az elektrokronizmus, ami azt jelenti, hogy az átlátszóság az elektromos ingerre reagál. Ez nem egy új koncepció, de a legtöbb dinamikus ablak vagy világos, vagy sötét volt. A fény bejön, miközben az épület nem melegszik fel és így energiahatékonyabb. A dinamikusabb ablak kulcsfontosságú anyaga a víz. A kutatók felfedezték, hogy amikor a víz egy volfrám-oxid kristály szerkezetében meg van kötve - volfrám-oxid-hidrátot alkotva - az anyag egy korábban ismeretlen viselkedést mutat. A volfrám-oxidokat régóta használják a dinamikus ablakokhoz, mivel a volfrám-oxid rendszerint átlátszó. De amikor elektromos jelet alkalmaznak, és lítiumionokat és elektronokat injektálnak az anyagba, az anyag sötétté válik és blokkolja a fényt.

A kutatók most megmutatták, hogy hatékonyan be lehet hangolni a blokkolandó fényhullámhosszokat, amikor a lítiumionokat és elektronokat befecskendezik a volfrám-oxid-hidrátba.

Amikor a lítiumionokat és az elektronokat a hidrát anyagba fecskendezik, először hőblokkoló fázisba alakul: a fény látható hullámhosszait keresztülengedi, de az infravörös fényt blokkolja. Ha még több lítiumiont és elektront fecskendeznek be, az anyag sötét fázisba alakul: blokkolja a fény látható és infravörös hullámhosszait is. A kristály szerkezetben lévő víz a struktúrát kevésbé sűrűbbé teszi, így a struktúra ellenállóbb a deformációval szemben, amikor a lítiumionokat és az elektronokat az anyagba fecskendezik.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan dinamikus ablakot hoztak létre, ami lehetővé teszi a lakosoknak, hogy igény szerint beállítsák az ablakot, 3 üzemmód van: átlátszó, vagy normál ablak, ablak, ami az infravörös sugarakat blokkolja és így hűsen tartja az épületet, és füstszínű ablak, ami kontrollálja a verőfényt, miközben megmarad a kilátás. Forrás: https://news.ncsu.edu/2023/09/new-material-for-dynamic-windows/

Úgy vélik, hogy mivel a volfrám-oxid-hidrát több lítiumiont fogad be, mint a szokásos volfrám-oxid, mielőtt fedormálódik, két módozat keletkezik. Az egyik a hideg módozat, amikor amely elnyeli az infravörös fényt: ilyenkor a lítiiumionok és az elektronok befecskendezése hatással van az optikai tulajdonságokara, de strukturális változások még nem történnek.

(Forrás: Észak-Karolinai Egyetem: https://news.ncsu.edu/)