Idén lenne 130 éves Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzorunk

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzorunk
Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzorunk
Vágólapra másolva!
Idén volna 130 éves hazánk egyik legkedveltebb tudósa, Szent-Györgyi Albert biokémikus, orvos. Bár többnyire „csak" a C-vitamin felfedezése kapcsán ismerik, ám kutatói munkássága olyan sokszínű és kalandos volt, ami az utókort is megihlette. A professzortól származó idézetek közkézen forognak az interneten, irányt mutatva a ma élő generációknak és az orvostársadalomnak. Születésnapjára és életművére megemlékezve szeptember 16-án újra indul a jelölés a nevével fémjelzett Orvosi Díjra.
Vágólapra másolva!
Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzorunk Forrás: Origo

Az évente átadásra kerülő Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat ezidáig 38 orvos vehette át. Idén újabb 9 orvossal bővül majd a rangos névsor. A díjat 2017-ben a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy az orvosok olyan elismerésben részesülhessenek, mely munkásságuk szempontjából jelentős értékkel bír. Az Alapítvány elsődleges célja, hogy az orvosok sokszor embert és lelket próbáló munkájára felhívja a figyelmet, megteremtse a társadalmi elismerés lehetőségét, ahol maguk a páciensek is kifejezhetik köszönetüket.

A Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu weboldalon tájékozódhat.

A professzor Nobel díjának 80. évfordulóján a szegedi orvospár, dr. Kardos Mária és dr. Jójárt Ferenc Szent-Györgyi özvegyével karöltve közösen hívták életre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amely az eltelt 6 év alatt az egyik legrangosabb elismerés lett.

– emlékezik vissza a professzorra, Marcia Szent-Györgyi.

A magyar Nobel-díjas az élet biokémiai rejtélyeit vizsgálta, aminek a célja a kóros folyamatok megelőzése volt.

Ő az első és – ezidáig – egyetlen magyar, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését hazai kutatásainak nyomán kapta.

A díj alapítói is ezt a filozófiát követik. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott díj szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindul, így ismét bárki jelölheti majd orvosát. A díj különlegességét mutatja, hogy az előjelölésre maguk a páciensek nevezik az orvost. Ez a szemlélet olyan dimenzióba emeli az orvos-beteg közötti kapcsolatot, amelyben a páciensnek lehetősége van kifejezni köszönetét az őt segítő, gyógyító orvos felé.

Öröm számunkra, hogy a Díj létrehozásával célunkat megvalósulni látjuk, a figyelmet az egészségügy elismerésre méltó munkája felé tudtuk fordítani. Látjuk, hogy más cégek is inspirálódtak a mi munkánkból, és követik a példánkat abban, hogy orvosaink munkájának elismerésére szolgáló díjakat hoznak létre. Arra nagyon büszkék vagyunk, hogy a Szent-Györgyi Albert Díjra maguk a páciensek jelölhetik saját történetükkel az orvosaikat, így a társadalmi kommunikáció meg tud valósulni. Különdíjunkat és Életmű Díjunkat a szakmán belül rendkívül magas elismerésnek élik meg a díjazott kollégák." – mondta dr. Kardos Mária, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány szóvivője.

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Forrás: Origo

A kommunikációban minden évben kiemelnek egy témát. Idén az egészségnevelés fontosságára hívják fel kiemelten a figyelmet, melyben kulcsfontosságú szerepe van az orvosoknak.

– hívja fel a figyelmet a díj alapítója, az egészséges élet fontosságára.

Az Alapítvány úgy tiszteleg a C-vitamin felfedezőjének önzetlen humanitása és példás életútja előtt, hogy a díjat még e krízisekkel terhelt világunk nehézségei ellenére is megszervezi. A díj alapítóinak nem titkolt szándéka, hogy az elismeréssel az orvosok és az őket segítő egészségügyi személyzet munkájára irányítsa a figyelmet akkor is, amikor nincs kritikus fázisban a világ egészségügyi státusza. Meg kell említeni, hogy a nagy világjárvány most kevésbé fenyegető, vannak más trendek, mint például a túlsúly, ami világszerte jelentős „járvány" és nagyon megnövekedett egészségügyi kockázatot jelent.
Dr. Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma vezérigazgató tulajdonosa rendkívül fontosnak tartja, hogy a Professzor munkássága és példaértékű gondolkodásmódja közismert legyen. Inspirálni szeretnénk ezzel a szakmát és a lakosságot is, akik a díjon keresztül minden évben köszönetet mondhatnak az áldozatos munkáért.

C-vitamin (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Christoph Burgstedt/Science Phot

„Szent-Györgyi Albert neve és munkássága az évek során magasztossá vált, hiszen az orvosi Nobel-díjjal határokat nem ismerve olyan magasra tette a mércét, amiről egészen addig senki sem álmodhatott Magyarországon. A Goodwill Pharma Nyrt. Szent-Györgyi Albert munkásságának és nevének őrzője és ápolója. Gondolkodásmódját mi is képviseljük. Ma már tőzsdén jegyzett vállalatként példaértékű számunkra elszántsága, szenvedélye és egész munkássága. A Szent-Györgyi vitamincsalád létrehozása mellett minden alkalmat megragadunk, hogy a Professzor emlékét öregbítsük, és segítsük, hogy a világon minél többen ismerjék történetét. Ennek a célnak megvalósulásáért hoztuk létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat is, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretnénk adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra.„– mondta.

A Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu weboldalon tájékozódhat.