Puszilgassa csak a cicát, kutyát, mutatjuk, milyen baktériumok, paraziták kaphatók el

kutya portré, kölyök kutya,
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megváltozott a háziállatokhoz fűződő viszonyunk. Az állattartás minden idők csúcsán van. Bár egy kisállat birtoklása számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel jár, kedvenceink fertőző betegségeket is hordozhatnak, amelyek időnként ránk is átterjedhetnek. Ezért fontos ismerni a kockázatokat, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket a fertőzések megelőzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az állatokról emberre terjedő fertőző betegségeket zoonózisnak nevezzük. Ezek több mint 70 kórokozója átvihető emberre. Néha egy zoonózisos kórokozóval rendelkező háziállat betegnek tűnhet. De gyakran előfordulhat, hogy nincsenek látható tünetek, így könnyebben elkaphatja az ember is, mert nem gyanítja, hogy kedvence baktériumokat rejt.

A zoonózisok átadhatók háziállatokról közvetlenül az emberre, például nyállal, testnedvekkel és széklettel való érintkezés útján, vagy közvetetten, például szennyezett ágyneművel, talajjal, élelmiszerrel vagy vízzel való érintkezés útján.

A tanulmányok szerint a kisállatokkal összefüggő zoonózisok előfordulása alacsony. A fertőzések valós számát azonban valószínűleg alábecsülik, mivel sok zoonózis nem bejelenthető, mert általános tünetekkel járhat.

Forrás: AFP/Roslan Rahman

Milyen betegségeket hordozhatnak a háziállatok?

A kutyák általában Capnocytophaga baktériumokat is hordoznak a szájukban és a nyálukban, amelyek szoros érintkezés vagy harapás révén átterjedhetnek az emberekre. Az emberek túlnyomó többsége nem lesz beteg, de ezek a baktériumok időnként fertőzéseket okozhatnak a legyengült immunrendszerű emberekben, ami súlyos betegségeket és néha halált is okozhat.

A macskákkal összefüggő zoonózisok közé tartozik számos fekális-orális úton terjedő betegség, mint például a giardiasis, a campylobacteriosis, a szalmonellózis és a toxoplazmózis.

Ez azt jelenti, hogy különösen fontos a kézmosás vagy a kesztyű használata, amikor a macska alomtálcáját kezeljük. A macskák néha harapással és karcolásokkal is átvihetnek fertőzéseket, beleértve a találóan elnevezett macskakarcolásos betegséget is, amelyet a Bartonella henselae baktérium okoz .

Mind a kutyák, mind a macskák tározói a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumnak, szorosan érintkezve háziállatokkal, amelyeket a zoonózis terjedésének fontos kockázati tényezőjeként azonosítottak.

Hullámos papagály Forrás: AFP

A madarak, teknősök és halak is terjeszthetik a betegségeket

De nem csak a kutyák és a macskák terjeszthetnek betegségeket. A kedvtelésből tartott madarak esetenként átvihetik a psittacosis-t, egy bakteriális fertőzést, amely tüdőgyulladást okoz. A teknősökkel való érintkezés összefüggésbe hozható az emberek szalmonellafertőzésével, különösen kisgyermekeknél.

Még a halakat is összefüggésbe hozták számos emberben előforduló bakteriális fertőzéssel, beleértve a vibriózist, a mikobakteriózist és a szalmonellózist.

Bár bárki, aki kedvencén keresztül zoonózisos kórokozóval érintkezik, megbetegedhet, bizonyos emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos betegségben. Ide tartoznak a fiatalok, idősek, terhesek és immunszupprimált emberek. Például, míg a toxoplazmózis parazitával fertőzött emberek többsége csak enyhe betegségben szenved, addig életveszélyes lehet, vagy születési rendellenességeket okozhat a magzatban.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Schmidt

Mit tehetünk, ha attól tartunk, házi kiskedvencünk elkapott valamit?

Számos jó higiéniai és állattartási gyakorlat létezik, amelyek csökkenthetik a betegség kockázatát. Ezek tartalmazzák:

  • kézmosás a játék után
  • nem szabad megengedni, hogy az állat megnyalja az arcot vagy a sebet
  • a kisgyerekeket felügyelni kell, amikor háziállatokkal játszanak, és kezet kell mosni a játék után
  • kesztyűt érdemes viselni az alomtálca cseréjekor vagy az akvárium takarításakor
  • háziállatokat érdemes távol tartani a konyhából, különösen a macskákat, mert fel tudnak ugrani a felületekre
  • naprakészen kell tartani a megelőző állatorvosi ellátást, például a védőoltásokat, valamint a féreg- és kullancskezeléseket
  • állatorvosi ellátást kell kérni, ha úgy véljük , hogy kedvencünk rosszul van.

(Forrás: The Conversation)